Ученици от Дойче шуле направиха впечатляващ Ден на народната носия - Сирни заговезни

4

Всеки участник сподели частица от себе си, за да поддържаме фолклорния дух, да прогоним злите сили и да пребъде доброто

По стара фолклорна традиция в българското землище част от народния обреден календар е зимно-пролетният празник Сирни заговезни. В СУПНЕ "Фридрих Шилер" (Дойче шуле) с особена любов и отдаденост вече осма поредна година учениците учителите и родителите вземат дейно участие в случването на това магично събитие - Денят на народната носия.

Преди години идеята назрява в съзнанието на г-жа Панова и благодарение на труда и отдадеността на всички участници за осми път се връщаме в предхристиянските времена, когато човекът е бил тясно свързан със земята и със семейните ценности като прошката, знак на уважение и акт, който поддържа родовата общност в хармонични отношения. Приемствеността е в основата на тазгодишния празничен концерт.

За да се поддържат фолклорния дух, да прогоним злите сили и да пребъде доброто, всеки участник сподели частица от себе си с техните специални гости - г-жа Елена Филипова, старши експерт в РУО, г-н Сашо Щерев, главен експерт в Община Русе, г-жа Десислава Пенчева, представител на Областна администрация, г-жа Лидия Янкова, председател на Обществения съвет, г-н Мирослав Стойчев, председател на Училищното настоятелство, пише Йоанна Караиванова от учебното заведение в Русе.

От училището благодарят сърдечно на своите съмишленици - гостите от ОУ „Панайот Волов“- гр. Бяла, дамите от женската фолклорна група към читалище „Отец Паисий- 1927“ от село Мечка, представителите на ОУ “Никола Обретенов”, които вложиха труда и енергията си в изложбата на кукерски маски и рисунки, и на г-жа Даниела Ангелова, която на драго сърце предостави от личната си колекция на участниците в ревюто - един от ключовите символи на българщината - народната носия. Наред с това в конкурса „Магията на обредния хляб“, който е нова хрумка, плод на творческото виждане на организаторите, публиката имаше радостта да се наслади на празнични печива. Като нов елемент от програмата тази година, процесът по направата на обредните хлябове имаше за цел да сплоти семействата на нашите възпитаници в духа на стародавните традиции.

24.02.2023 година ще остане в историческата хроника и на училището, и на града като един от най-атрактивните, светли и искрени празници на духа, на доброто и светлината, заключен от пъстрото кукерско шествие, песните и танците на млади и стари и пречупен през отдадеността на водещите Никола Колев и Рая Георгиева.

От Дойче шуле благодарят за участието в този празник:

„Благодарим за празника на душата, в който ни въвлякоха всички замесени!

Нека останем със здраве и да помним, че човек е велик, когато прощава!“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари