Учени възпроизведоха мрежа от нервни клетки в мозъка

1
Това се случва с помощта на биопринтер
Това се случва с помощта на биопринтер

Това се случва с помощта на биопринтер

Учени от университета Монаш са възпроизвели мрежа от нервни клетки в човешкия мозък с помощта на биопринтер. Резултатите от работата са описани в списанието Advanced Healthcare Materials, предава БГНЕС.

Екипът успя да демонстрира триизмерното подреждане на сивото и бялото вещество в човешкия мозък чрез отпечатване на структури от живи клетки. По този начин беше възможно да се проследи образуването на връзки между различни слоеве в кората. Експертите са открили, че проекции от неврони в сивото вещество лесно растат през слоя бяло вещество, използвайки последното като „мост“ за комуникация с нервните клетки в други слоеве. Авторите подчертават, че са успели не само да създадат мрежа от мозъчни неврони, която се наблюдава в естествени проби, но и да симулират съответното поведение и функция на невроните. Това беше потвърдено чрез чувствителни електрофизиологични измервания.

В бъдеще, въз основа на тази технология, изследователите ще могат да изучават формирането на нервната мрежа, развитието на определени заболявания, както и да тестват ефектите на различни лекарства върху нервната система.

През юни изследователи от Центъра за регенеративна медицина към университета в Утрехт, Нидерландия за първи път отпечатаха 3D кръвоносни съдове, комбинирайки два метода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари