Нова група молекули може да увеличи продължителността на живота

1
Тези молекули помагат на клетките да възстановят повредени участъци
Тези молекули помагат на клетките да възстановят повредени участъци Снимка: iStock

Тези молекули помагат на клетките да възстановят повредени участъци

Изследователите са открили група молекули, които помагат на клетките да възстановят повредени компоненти.

Повече от десетилетие учените се борят да открият „еликсир на вечния живот“ или поне начин да се увеличи продължителността на живота. Някои от тях дори са преуспели в изследванията, но основният проблем остава да се намери начин, при който да няма странични ефекти и негативно въздействие върху човешкия организъм, пише SciTechDaily, цитирано от Актуално.

Изглежда, че група учени от Факултета по медицина на Еврейския университет в Йерусалим (HU) са успели да намерят решение на проблема. Според изследователите средната продължителност на живота в света вече се е увеличила благодарение на постиженията на технологиите и медицината, но основната задача все още е да се удължи животът, без да се застрашава здравето.

По време на изследването учените открили група от молекули, които позволяват на клетките да възстановяват увредените участъци и да съхранят способността на тъканите да изпълняват необходимите функции.

Според учените нашите клетки се захранват от малки „електроцентрали“ – митохондрии. Те са отговорни за производството на енергия и способността на клетките да функционират както трябва. С времето тези миниатюрни „електроцентрали“ се износват и вече не могат да изпълняват функциите си по необходимия начин. Но в нашите клетки също има сложен механизъм, който им позволява да елиминират дефектните митохондрии и да ги заменят с нови. Вярно е, че с времето този механизъм отслабва и клетките вече не могат качествено да попълват митохондриите – в резултат на това страда и остарява целият организъм.

Този дегенеративен процес е в основата на множество различни заболявания, включително Алцхаймер и Паркинсон, както и сърдечни заболявания и процеса на стареене като цяло.

В своето изследване учените са създали иновативна комбинация от молекули, която в бъдеще може да се превърне в основа за лечение на заболявания, които преди са били смятани за нелечими. Освен това то може да се използва и за профилактични цели за забавяне на развитието на заболявания, свързани с възрастта.

Изследването на учените е публикувано в списание Autophagy.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари