Учени посочиха кои са най-сериозните последствия след КОВИД-19

1
В някои случаи хората могат да получат усложнения дори след една година
В някои случаи хората могат да получат усложнения дори след една година

Хората, които са били болни от коронавирус, могат да се сблъскат с различни последствия от опасно заболяване в бъдеще

 Най-вече се увеличава рискът от развитие на сърдечно-съдови усложнения. Този риск съществува през първия месец след победата на коронавируса, пише  zdrave.to

В някои случаи хората могат да получат усложнения дори след една година. Подобно изявление направиха експерти от Вашингтонския университет, намиращ се в Сейнт Луис.

Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Nature Medicine . В статията се казва, че е извършен задълбочен анализ на информацията относно здравето на 153 760 души, които преди това са се сблъскали с коронавирусна инфекция.

В същото време не всички участници в проучването са били ваксинирани, тъй като е проведено от пролетта на 2020 г. до началото на 2021 г. По това време в Съединените щати ваксинацията тепърва започваше да се извършва и само малцина успяха да се ваксинират.

 Контролната група включва почти 11 милиона души, които не са били заразени с коронавирус. Д-р Зияд Ал-Али от Вашингтонския университет каза, че SARS-CoV-2 може да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване, особено ако такова е било налице преди инфекцията.

Особено внимание беше обърнато на тези хора, които преди това не са имали проблеми със сърцето. Експертите подчертаха, че в такива случаи има и повишен риск от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Коронавирусът увеличава риска с 50-70% в сравнение с изходното ниво.

Най-честите усложнения са гърчове, кръвни съсиреци, коронарна болест, инсулт, нарушения на сърдечния ритъм и т.н.

В Съединените щати са открити диви елени с антитела срещу Omicron. Експерти от цял ​​свят се притесняват, че сред животните могат да възникнат нови мутации на коронавируса и след това те да се предават по-нататък.

На свой ред американски експерти установиха, че дивите елени имат антитела, които им помагат, когато са заразени с нов щам на коронавирус Omicron. Проучването е проведено от служители на Университета на Пенсилвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари