Учени от Узбекистан гостуваха в офиса на ОИЦ - Русе

0

Какъв е механизмът на европейското финансиране на ниво Европейски съюз и как той функционира в България, разясни управителят на Областния информационен център - Русе Камелия Златанова на университетски преподаватели от Узбекистан.

Гостите са партньори на Русенския университет по проект MATcHES (на програма ТЕМПУС), чиято цел е да  се модернизират висшите училища в Узбекистан в съответствие с Европейските реформи (и в частност – с Болонския процес), като по този начин се допринесе за достигане на икономика, която се базира на устойчивост, знание и иновации.

На срещата в Областния информационен център учените от Узбекистан получиха информация за европейските фондове и за секторните  програми в България, които те съфинансират. Освен това бяха запознати с информационната платформа www.eufunds.bg и с ИСУН 2020 като уеб платформа за управление и наблюдение на европейските средства по оперативните програми у нас.

Камелия Златанова представи целите и приоритетите на  27-те областни информационни центрове у нас и работата им в мрежа.  В съответствие с идеята на проекта MATcHES  запозна гостите с няколко съвместни проекта между Русенския университет и бизнеса, финансирани от ОП „ Развитие на конкурентоспобността на българската икономика“ 2007-2013. „Тези проекти са добър начин научните разработки да получат практическа реализация и да се  комерсиализират“, подчерта Златанова.  

По време на срещата университетските преподаватели от Ташкент, Бухара и Карши проявиха интерес към дейността на ОИЦ-Русе, към механизмите на европейското финансиране и към програмите, които дават възможност  научното знание да стигне до бизнеса и да намери своя пазар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари