Имунолог: До година коронавирусът ще се върне при животните

1
Новите му гостоприемници може да са котки, гризачи или елени
Новите му гостоприемници може да са котки, гризачи или елени Снимка: ThinkStock/Getty Images

Новите му гостоприемници може да са котки, гризачи или елени

Щамът Омикрон може да е последната мутация на коронавируса преди смяната на гостоприемника - вирусът може да се върне при животните и да се разпространява там. Това съобщи специалистът по особено опасни инфекции и имунолог Владислав Жемчугов.

"Мисля че това ще се случи в рамките на една година“, каза експертът, цитиран от БГНЕС.

Според Жемчугов това се дължи на повишаване на нивото на стадния имунитет сред хората, което затруднява разпространението на вируса. Според изследвания на други учени новите му гостоприемници може да са котки, гризачи или елени.

"Като цяло, коронавирусите са вируси, които се разпространяват сред животните. Повечето от известните коронавируси циркулират сред животните. И SARS-CoV-2 дойде при нас от животинския свят по същия начин и сега много вероятно може да се върне там", добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари