Убит машинист, 14 ранени пътници и 0 (нула) лева обезщетение

1
Само в България: Полицата е валидна само в случаите когато локомотивите и вагоните са заключени в депо и не се движат
Само в България: Полицата е валидна само в случаите когато локомотивите и вагоните са заключени в депо и не се движат

През лятото на миналата година у нас стана един от най-тежките железопътни инциденти през последните години. На гара Калояновец, близо до Стара Загора, дерайлира влакът София-Варна. За инцидента все още няма окончателен доклад за това кой е виновен. Равносметката обаче е показателна: убит машинист, 14 ранени пътници и щети за милиони левове.

Клуб Z потърси информация дали железниците са получили застрахователно обезщетение за причинените щети.

Оказа се, че релсовата компания Национална компания "Железопътна инфраструктура" е била овъзмездена в пълен размер за разбитите жп линии, но не така стоят нещата с БДЖ. От пресслужбата на националния превозвач не отговориха на позвъняванията ни за разяснения по казуса. Затова потърсихме изпълнителния директор на БДЖ по време на катастрофата на гара Калояновец Християн Кръстев.

"Не получихме нито лев от застрахователната компания за причинените щети по подвижния състав. Колкото и абсурдно да звучи, се оказа, че полицата на практика не покрива нищо", каза Кръстев пред Клуб Z.

Според бившия шеф на БДЖ държавната компания в следствие на катастрофата е понесла щети за около 3 милиона лева.

"Локомотивът струва 1,5 милиона лева, а дерайлиралите 5 вагона бяха след основен ремонт за по 300 000 лева", обясни той.

Според Кръстев до януари месец миналата година никой от тогавашното ръководство на БДЖ не е подозирал, че в договора за застраховка на подвижния състав на жп компанията е вкарана клауза, че полицата е валидна само в случаите когато локомотивите и вагоните са заключени в депо и не се движат. 

"Тогава крадци бяха задигнали скрепителни елементи край гара Яна и това доведе до дерайлиране на товарен влак. За щастие при инцидента нямаше жертви. Когато решихме да търсим застрахователно покритие, се оказа, че договорът е подписан със странната клауза, която ощетява БДЖ. Бяхме шокирани", посочи Християн Кръстев.

Той обясни, че компанията веднага е открила процедура по Закона за обществените поръчки за допълнително споразумение към действащия договор, но то не било влязло в сила до катастрофата при Калояновец.

Скандалният контракт е бил подписан от Йордан Недев, който бе шеф на БДЖ по време на първия управленски мандат на ГЕРБ. Наскоро той пак бе назначен в железниците, но на по-ниска позиция - финансов директор на "БДЖ-Пътнически превози".

Наскоро пред Нова телевизия той оправда действията си с това, че "ако е бил сключил договор за пълно покритие, то цената, която е трябвало да плати БДЖ, излизала твърде висока".

Както Клуб Z разкри, проблемите около застрахователните договори в БДЖ са подробно описани в одитен доклад на инспектората на Министерството на транспорта, който е предаден на прокуратурата и в момента тече разследване за безстопанственост в особено големи размери. Текат и разпити на хора от бившето-ново ръководство на компанията.

Крайният резултат от схемата е: БДЖ е платила 20,5 милиона лева за застраховка на подвижния си състав, но благодарение на ювелирните клаузи в изгода на застрахователната компания е получила обезщетение от едва 3000 лева. 

Източник: КЛУБ Z
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари