Турция продължава да спира Швеция за НАТО

3
Анкара очаква от Швеция да изпълни конкретно задълженията си по меморандума
Анкара очаква от Швеция да изпълни конкретно задълженията си по меморандума

Анкара очаква от Швеция да изпълни конкретно задълженията си по меморандума

Турция очаква Швеция да изпълни задълженията си за борба с тероризма, предвидени в тристранния меморандум, подписан в рамките на срещата на върха на НАТО през юни миналата година. В противен случай Анкара няма да одобри присъединяването на страната към алианса, заяви председателят на турския парламент Нуман Куртулмуш, цитиран от държавната телевизия ТРТ.

Турция очаква от Швеция да изпълни конкретно задълженията си по меморандума. Ние възприемаме положително приемането на антитерористичния закон от страна на Швеция, но са необходими конкретни стъпки за неговото прилагане, това е справедливо искане на Турция. В противен случай няма да одобрим молбата, заяви късно снощи председателят на турския парламент.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква Швеция да приложи на практика антитерористичния закон, който влезе в сила на 1 юни и от който ще зависи кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО.

Анкара е информирала партньорите си от алианса, че Швеция ще може да се присъедини към организацията, само ако изпълни задълженията си за борба с тероризма съгласно меморандума, подписан в Мадрид, заяви миналата седмица турският министър на отбраната Яшар Гюлер.

През март Турция ратифицира кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но все още има възражения срещу присъединяването на Швеция. Като мотив срещу присъединяването на Стокхолм към алианса Турция посочва, че Швеция укрива членове на кюрдски бунтовнически групировки, които Анкара смята за терористични.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Кое за жените шофьори е най-неприятното при паркиране?
- Свидетелите!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари