Турска парламентарна комисия одобри кандидатурата на Швеция за НАТО

1
Премахнаха още едно препятствие пред присъединяването на скандинавската страна към Алианса
Премахнаха още едно препятствие пред присъединяването на скандинавската страна към Алианса

Премахнаха още едно препятствие пред присъединяването на скандинавската страна към Алианса

Комисия на турския парламент одобри протокола за присъединяване на Швеция в НАТО, като по този начин премахна още едно препятствие пред присъединяването на скандинавската страна към Алианса.

Комисията по външни работи на Великото национално събрание на в Анкара обсъди и одобри протокола. Той ще бъде изпратен в парламента за гласуване. След това президентът Реджеп Тайип Ердоган трябва ратифицира законодателството.

Швеция и Финландия се отказаха от десетилетията военно необвързаност и решиха да се присъединят към НАТО, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Техните кандидатури бяха одобрени от всички членки на НАТО с изключение на Турция и Унгария. Двете страни в крайна сметка отстъпиха и Финландия беше приета като 31-ви член на Алианса през месец април. Швеция обаче чака вече 19 месеца.

През ноември комисията по външни работи на турския парламент не успя да постигне споразумение по текста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари