Турция е на второ място в света по износ на тв сериали

3
Турските сериали се гледат от над 700 милиона зрители от Русия до Китай, от Корея до Латинска Америка
Турските сериали се гледат от над 700 милиона зрители от Русия до Китай, от Корея до Латинска Америка

Турция се нарежда на второ място в света след САЩ по износ на телевизионни сериали, по данни на разпространителите.

По онлайн износ тя заема място след най-големите износителки - Великобритания, САЩ, Франция и Германия. Турските сериали се гледат от над 700 милиона зрители от Русия до Китай, от Корея до Латинска Америка.

Наред с тюркоезичните републики, турските сериали заемат водещо място в рейтингите на балканските и европейските страни като България, Албания, Полша, Сърбия, Унгария и др.

Чили, Мексико и Аржентина също са сред страните, където се изнасят най-много турски сериали.

През 2023 г. Турция планира да постигне един милиард долара приход от износа на сериали и филми. Началото на износа на турските сериали се слага през 1981 г. с първия сериал "Забраненият плод", който е продаден във Франция.

През 2005 г. сериалът "Перла" с Къванч Татлътуг и Сонгюл Йоден е изнесен в редица балкански страни, включително и в България. В арабските страни финалният епизод на "Перла" е гледан от 85 милиона зрители.

Тези сериали се гледат от милиони зрители и в Саудитска Арабия и Египет, където са забранени на екрана, но се гледат онлайн.

Хитовият сериал "Хиляда и една нощ" с Брегюзар Корел и Халит Ергенч шества в около 80 страни.

Специалистите преценяват тази лента като първия турски сериал, който придобива глобална известност и помита всички предишни рейтинги.

Първенството в рейтинга на турските сериали държи "Великолепният век" с Халит Ергенч и Мерйем Узерли, който е гледан досега от над 500 милиона зрители по цял свят, включително и в Япония.

Личности от различни сектори - като се започне от политици и се стигне до футболистите са фенове на турските сериали. Привлекателни особено за младите хора и голямо улеснение е фактът,че се излъчват и в интернет- в Ютюб и Нетфликс.

Броят на зрителите на турските сериали в интернет надхвърля 150 милиона души в над 190 страни.

Благодарение на сериалите млади изпълнители станаха най-популярните личности не само в Турция, но и в в десетки страни по света - Берен Саат, Туба Бююкюстюн, Бергюзар Корел, Къванч Татлътуг, Чагатай Улусой, Мерйем Узерли са само малка част от тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари