Турски супермаркети намаляват и замразяват цените на редица стоки

1
Сред тях са Мигрос, Шок, А101 и Карфур
Сред тях са Мигрос, Шок, А101 и Карфур

Сред тях са Мигрос, Шок, А101 и Карфур

Турски супермаркети обявиха тази седмица инициативи за намаляване и замразяване на цените на редица стоки след призиви на турски отговорни представители, съобщава в. "Дейли сабах", цитиран от БТА.

Това засилва натиска от страна на правителството върху бизнеса да направи повече за ограничаване на рязкото покачване на потребителските цени, достигнали 24-годишен връх през октомври. В последвалите два месеца до края на м.г. инфлацията отбеляза лек спад.

Големи вериги супермаркети, сред които Мигрос, Шок и А101, наскоро обявиха, че ще замразят цените на хиляди стоки от ежедневието.

Тази седмица министърът на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати призова търговците на дребно да предприемат действия, като подчерта, че експлоататорското ценообразуване няма да бъде прието.

"Призовавам както националните, така и местните пазари да не увеличават или да фиксират цените за определен период от време. Готови сме да предоставим всякакъв вид съдействие", каза той.

Наскоро Небати и министърът на търговията Мехмет Муш се срещнаха поотделно с висши представители на водещи търговски вериги. Муш предупреди, че правителството никога няма да допусне несправедливо повишаване на цените.

Веригата Шок обяви, че ще замрази цените на около 1000 основни потребителски стоки през януари - ориз, макаронени изделия, бобови култури, брашно, чай, кафе, захар, олио, зеленчуци.

Главният изпълнителен директор на Шок Угур Демирел заяви, че търговската верига е решила да "допринесе за националната икономика и бюджета на клиентите".

Междувременно Мигрос също открои своя "антиинфлационен ангажимент" и обяви, че фиксира цените на 419 собствени стоки и прави отстъпки от цените на над 3000 продукта. Веригата замрази цените на много основни стоки, включително олио, брашно, чай, захар, бобови култури, перилни препарати и памперси за този месец.

Собственикът на една от най-големите мрежи от магазини в Турция, А101, заяви днес, че също ще замрази цените на 2023 основни стоки през целия януари.

Карфур (CarrefourSA) анонсира отстъпки между 20 процента и 40 процента от цените на 20 000 хранителни и нехранителни продукта за този месец, а Хепи сентър (Нарру Center) ще направи отстъпки до 20 на сто от цените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари