Турски предприемач получи 18 години затвор заради срутен блок

2
34 души са загинали в жилищната сграда при земетресението на 6 февруари м.г.
34 души са загинали в жилищната сграда при земетресението на 6 февруари м.г.

34 души са загинали в жилищната сграда при земетресението на 6 февруари м.г.

Турски съд осъди строителен предприемач на 18 години затвор във връзка с дело за небрежност, свързано със сграда в град Шанлъурфа в южния окръг Кахраманмараш, срутена при опустошителните земетресения от 6 февруари м.г., съобщава държавната телевизия ТРТ Хабер.

Мюслюм Демирер е получил присъда от 18 години, един месец и петнадесет дни затвор за „причиняване на смърт и наранявания поради груба небрежност“.

Турските власти бяха арестували десетки хора - от строителни предприемачи до инженери, които са работили по изграждането на срутените сгради. В ход са редица разследвания по обвинения, че строителите са използвали материали, които не са устойчиви на земетресения, напомня ТРТ.

Това е първото от десетките разследвания, приключило с присъда.

При срутването на жилищната сграда, построена от Демирер, загинаха 34 души, сред които и неговия син, а други десет – бяха ранени.

Строителният предприемач е признат за виновен и за неспазване на строителните стандарти в земетръсен регион, посочва БТА.

Опустошителните земетресения от 6 февруари м.г. с епицентър окръг Кахраманмараш отнеха живота на над 60 000 души в Турция и съседна Сирия. Според правителствени данни разрушените сгради са над 173 000.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Архитект
    Всеки предприемач трябва да носи лична отговорност за построеното от него. Лична.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари