Турнир по скално катерене ще се проведе в Русе

1

Над 20 русенски деца и младежи се включиха в първите тренировки край хижа Алпинист в село Басарбово

Алпийският клуб към Туристическо дружество “Приста“ Русе започна изпълнението на проект “Регионален турнир по скално катерене за купата „Иван Томов“, финансиран от Общинска фондацияРусе- град на свободни дух“. Над 20 русенски деца и младежи се включиха в първите две тренировки на скалите край хижа Алпинист в село Басарбово.

Участниците в заниманията се подготвят за първия Регионален турнир по скално катерене, който ще носи името на известния русенски алпинист. Предвижда се състезанието да се проведе на 17 октомври и в него да вземат участие деца и младежи от Североизточна България.

В тренировката взеха участие и родители, а по-активните деца подобриха уменията си и си поставиха нови цели. Заниманията се водят от опитни катерачи - алпинистите Теодор Кисимов и Георги Георгиев. Следващите тренировки са планирани за предстоящите уикенди при подходящо време.

Целта на проекта е да засили интереса на децата от Русе към скалното катерене като към възможност за активен начин на живот. Ще бъде отдадена почит на една от емблематичните за най-големия дунавски град личности - Иван Томов. Алпинистът загина ден след като покори връх Лхотце и е вторият българин след Христо Проданов, който успя да изкачи 8 000 метра без кислород. В негова памет и по инициатива на Алпийския клуб към Туристическо дружество “Приста“ в СУЕЕ „Св. Константин Кирил – Философ“ ще се проведе беседа с ученици, посветена на бележития русенец, който е и възпитаник на училището.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари