Туристи: Българският туризъм рухва

0
Проблемите достигнаха критично равнище
Проблемите достигнаха критично равнище

Българският туризъм може да рухне под тежестта на натрупалите се проблеми, констатира руският вестник „Комсомолская правда“, пише БГНЕС.

Според изданието причините за срива на туризма ни са както обективни, така и субективни. „Основната външна причина е икономическата криза, която обещава да бъде по-страховита и мащабна от 2008 година, смята изданието.

Роля изигра и падането на рублата, което увеличи в пъти цената на почивката в България и доведе до най-малко 20-процентно намаление на руския туристически поток в българските курорти. А предстоящият зимен сезон ще мине изцяло без руски туристи.

България се превръща в неинтересна страна.

Опитите да бъде заменен руският туристически поток с гости от европейски държави не донесоха особен успех. Тези дни Националният статистически институт на България публикува официални данни, че през юли броя на чужденците в страната е намалял с 9 процента в сравнение с миналата година, като намаляването на гостите от европейските държави е 13,6 на сто. При това един от най-сериозните показатели за задълбочаването на кризисните явления в българския туризъм е, че едва 50% от всички чужденци в България са от страните на ЕС.

От България са разочаровани и жителите на съседните Гърция и Румъния. И ако 35-процентният спад на гръцките туристи може да се обясни с икономическите проблеми на тяхната страна, намаляването с 50% на туристите от Румъния може да обясним единствено с липсата на интерес към българските курорти.

В България започнаха с удоволствие да идват гости от съседните Сърбия и Македония. Привлича ги морето, но тези туристи предпочитат евтините семейни хотели.

Проблемите достигнаха критично равнище

Вече е тенденция България постепенно да отпада от предпочитаните туристически дестинации. Причините за това никой дълбоко не е анализирал, но очевидно причината е в ниското качество и скъпотията на туристическия продукт, предлаган от България.

Проблемите в българския туризъм се трупаха с години и в момента ние ставаме свидетели как количеството преминава в качество. Служителите на отрасъла неведнъж повдигаха въпроси, които могат да бъдат решени само с помощта на държавата – подготовката на кадри за туризма и необходимостта от условия за задържането на тези кадри в страната. Трябва най-накрая да се въведе ред с концесиите на плажовете, където концесионерите правят каквото си искат, мислейки само как да изпомпат пари от туристите и без да ги е грижа тяхното удобство.

Засилва се и международното мнение, че морските курорти на България са места за евтин алкохол и евтини проститутки.

Големите български курорти Слънчев бряг и Златните пясъци отдавна заеха водещите места в международните рейтинги за алкохолни дестинации. Плюс поп фолка, проституцията, свистенето от гумите на скъпите коли, денонощните запои на английски и германски туристи, незаконно преградените плажове, високите цени за чадърите и шезлонгите, рекетът на таксиметровите шофьори, измамите при обмяната на валутата и така нататък.

Болният въпрос на българския туризъм е чистота на водата. В България тя се проверява на всички морски плажове и винаги се отбелязва нейната безопасност. Това обаче се прави обикновено в началото на сезона. След това идват тълпи от туристи и канализационната система в много курорти и крайморски градчета просто не може да се справя с отпадните води. Затова всяко лято има случаи, когато някои плажове биват закривани за къпане. А и туристите често се оплакват от стомашни разстройства, което традиционно се обяснява с последиците от аклиматизацията.

Изобщо строителството на пречиствателни съоръжения по българското Черноморие е болна тема. Този въпрос започна да се решава едва през последните години. Но когато проблемът ще бъде решен окончателно, остава неизвестно.

Проблемът с визите

Миналата година бяха вдигнати цените на визите за руските туристи, чийто дял в туристическия поток на България е достатъчно голям. Българското Министерство на външните работи вдигна цените за българските визи до нивото на шенгенските. А като се отчете, че в Русия всички български визи се оформят във визови центрове, които си взимат допълнително за услугата, оказва, че българската виза струва 50 евро и е една от най-скъпите за руснаците. Учудващо ли е тогава, че руснаците все по-често предпочитат морските курорти и в Гърция и Турция.

Тази недалновидна политика на българското правителство само засили проблемите в туристическия отрасъл. В края на сегашния сезон министърката на туризма Николина Ангелкова неочаквано обеща на руските туристи облекчения за получаване на визи. Какви обаче ще са те и защо това беобявено в края на сезона, не става ясно“, пише накрая в коментара.

Източник: Скандал
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари