Цветанов: Бежанците у нас са около 1000

0
130 деца на мигранти са интегрирани успешно в български училища
130 деца на мигранти са интегрирани успешно в български училища Снимка: БГНЕС

Зает е една пета от капацитета на бежанските центрове в страната, което е приблизително 1000 души. 130 деца на мигранти са интегрирани успешно в български училища.

Това заяви лидерът на депутатите от ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Цветан Цветанов на форум с участието на чуждестранни специалисти и дипломати, пише 24 часа.

"През 2015 г. българските граници са атакувани от 98 315 души, днес, благодарение на договорената помощ от "Фронтекс" - от 5896", изтъкна той. И напомни, че Турция задържа на територията си над 4 милиона бежанци и страната ни остава в риск.

„За нас председателството на Съвета на ЕС е голяма отговорност и предизвикателство. По време на него ще се опитаме привлечем Западните Балкани към политиките на Съюза, свързани с бежанците“, добави Цветанов.

Цветан Цветанов посочи, че днес Европейският съюз е много по-различен отколкото преди 5-10 години, когато не бил готов да се справи с бежанската криза и миграционния натиск. „През 2013 г. България, в стремежа си да покрие изискванията за членство в Шенген, изгради капацитет от 1 300 места леглова база в настанителните си центрове. До 2012 г. потоците, които влизаха в страната ни, не бяха повече от 1 000 годишно. 2013 г. обаче страната ни беше подложена на сериозен натиск от около 10 000 бежанци.“, каза зам.-председателят на ГЕРБ и допълни, че е трябвало да бъдат направени политики, които са били предизвикателство за държавата, защото е липсвала координация между институциите както на европейско, така и на национално ниво

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари