Цветан Цветанов: Без колебание ще номинираме сегашните ни кметове

0
Цветанов обяви, че партия ГЕРБ се гордее с това, че била възприемана като най-европейската партия у нас
Цветанов обяви, че партия ГЕРБ се гордее с това, че била възприемана като най-европейската партия у нас Снимка: БГНЕС

„Без колебание ще номинираме сегашните ни кметове, които са възприемани като успешни”.

Това каза Цветан Цветанов в изявление от името на парламентарната група на ГЕРБ по повод началото на новата сесия на Народното събрание.

„През тази година политическият календар включва важни избори, първият от които е за Европейския парламент, а вторият - за местни органи на властта, заяви Цветанов. Това гарантира интензивен политически дебат през цялата година, който би трябвало да стимулира законодателната активност на българския парламент и работата на всички държавни институции. Много ми се иска през идващите месеци прагматизмът в тази зала да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията. Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон. Защото според немалко българи подобен патос е дълбоко неискрен и непродуктивен.”

Цветанов обяви, че партия ГЕРБ се гордее с това, че била възприемана като най-европейската партия у нас.

„Това твърдят близо половината българи в изследвания от декември 2018 г. БСП е определяна като категорично проевропейска партия едва от 11%. На този фон изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота главно като повод за премерване на силите между БСП и ГЕРБ и като оценка за управлението на ГЕРБ, посочи Цветан Цветанов.

От 23 до 26 май около 500 милиона граждани на ЕС щели да избират 705 евродепутати, в това число и 17 български. В ГЕРБ си поставяли задачата да имат 6-има или повече евродепутати в следващия Европарламент, както и да работят за това ЕНП да бъде първа политическа сила.

„На предстоящите местни избори очаквано всяка партия ще се стреми не само да победи, но и да се представи по-добре в сравнение с предишни избори. Сега ГЕРБ управлява 130 общини с население от 5 млн. и половина души. Искаме да погледнем с повече оптимизъм и към населените места, в които досега не сме печелили местен вот. Без колебание ще номинираме сегашните ни кметове, които са възприемани като успешни. Ще подкрепим хората, които доказано са допринесли за подобряване на средата на живот в своите населени места. Освен в партийните оценки, ще се вслушаме и в обществените настроения. Ще дадем „зелена светлина” на проработилите регионални политики. Целта ни е да провеждаме последователна регионална политика, която да се ползва с обществено одобрение и надпартийна подкрепа. Поради това ще подкрепяме и успешни кметове, които са издигнати от инициативни комитети, но с които сме имали добър диалог през последните 4 години”, заяви още председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Цветан Цветанов посочи и законодателни приоритети, сред които са промени в Изборния кодекс и в Закона за висшето образование, нов закон за ВиК и т.н.

Той изреди примери за единение на нацията, като използва случая да атакува президента Румен Радев.

„Не така обаче разбира единението президентът, който посвети на критики към управляващите обръщението си към нацията в новогодишната нощ. Румен Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. За какво единение говори той тогава? Неслучайно някои определиха думите му като агресия, други - като революционен патос в конгресна зала, а трети - като израз на лични политически амбиции. Европейски медии коментираха, че речта му е „свръхполитизирана” и заподозряха, че наричайки се обединител на нацията, той успява единствено да провокира разделение и омраза.

Ето защо аз бих искал през 2019г. в парламента да имаме повече общи и спечелени от всички нас каузи в името на българите”, заяви Цветан Цветанов.

В изявлението си от името на „БСП за България” Корнелия Нинова се подигра на Цветанов за думите му, че ГЕРБ били възприемани като най-европейската формация.

Нинова изреди различни скандали, сред които „отвличането” на либийския кораб в бургаското пристанище и проблемите с винетките като показателни за „европейското” ниво на управляващата партия.

Председателят на парламентарната група на „Обединените патриоти” Волен Сидеров заяви от своя страна, че предстои историческа година за Европа. Предстояло разместване на пластовете, свързано с подем на антиимигрантските партии.

Сидеров пожела на колегите си в парламента дълги години живот, „граничещи с безсмъртие”.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари