Има ли опасност от екокатастрофа от димящата баржа край Русе

0
Зам.-министърът на околната среда на Румъния е запознат с проблема, но няма яснота какви мерки ще бъдат предприети
Зам.-министърът на околната среда на Румъния е запознат с проблема, но няма яснота какви мерки ще бъдат предприети Видео: NOVA

Очаква се днес да пристигне плаващ кран, който да разтоварва въглищата от плавателния съд

Множество сигнали за задимяване, черни сажди и силно задушлива миризма подадоха вчера русенци до екоинспекцията в града. Хората казват, че не можели да дишат рано сутринта вчера, а миризмата била особено неприятна, предава NOVA.

Предполага се, че източникът на задимяването е несамоходен кораб в Дунав, на който тлеят въглища. Над 2400 тона са натоварени на конвой от 4 плавателни съда, в 2 има тлеене. Това се случва втора седмица. Част от участниците от спонтанния протест споделят, че миризмата е била лютяща на очите, а движението е било невъзможно.

Потърпевшите са потърсили съдействие от институциите, които са отговаряли, че съдът се намира в акваторията на Румъния. Директорът на РИОСВ - Русе споделя, че министър Сандов е бил сигнализиран, а той е уведомил зам.-министър на околната среда на Румъния, но няма яснота какви мерки ще бъдат предприети. "Има опасност от екокатастрофа, ако баржата потъне. Дунав е много плитък", обясни инж. Цонка Христова.

Очаква се собственикът на плавателния съд днес да направи всичко възможно да пристигне плаващ кран, който да разтоварва въглищата и поетапно да се гасят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    Проблем
    Тръгнеш ли да претоварваш ще вкараш кислород в компактната маса и пожара е неизбежен. Тръгнеш ли да заливаш с вода, ще дими сероводород като за Апокалипсис. Има технологични решения, но са ужасяващо скъпи.
  • 1
    8
    Е кой е
    Разрешил такъв товар при ниското ниво на реката и висок риск от самозапалва на товара при тези температури. Няма ли изискване как да се транспортират, с какво да се покрива товара и т.н.
  • 3
    7
    злобар
    Селитра и въглища са чумата за корабите поради склонноста си на самозапалване . Трябва тотално да се разтовари или потопи съда .
  • 5
    6
    Голиат
    Хаах пак жениците са по-активната част от населението, както беше и когато румънците ни обгазяваха.Бг мъжа си е тарикат на маса, със салатка и ракийка, ако може да перне нещо вечертя а какво се случва около него хич не го интересува.Живот в химера.
  • -8
    5
    Минчо
    И какво толкова ужасяващо се случва, след като половината град зимата се топли на въглища? Зимата не мирише, лятото ще се пръснем от простотии по мрежата. Глезотии...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари