Циклон носи валежи и бурни ветрове

2
Предстоят снеговалежи и "кукерски" студ
Предстоят снеговалежи и "кукерски" студ

Предстоят снеговалежи и "кукерски" студ

В следващите дни времето ще е с усещане за топла късна есен – с краткотрайни гръмотевични валежи и температури далече над обичайните зимни нива. След топлия период предстои и бърз снежен преход към традиционния „кукерски” студ, прогнозира Николай Василковски по NOVA.

В четвъртък дневните температури ще достигнат интервала 12 - 17 градуса с най-високи стойности в Предбалкана. В хода на деня, по-късно следобед ще последва бърз студен атмосферен фронт с осезаема, на моменти мощна, ветрова вълна, която ще премине от северозапад на изток над цялата страна. Валежите ще са краткотрайни, в западната и централната част на Дунавската равнина и Предбалкана - на моменти интензивни. Възможно е да се чуе и някоя - друга гръмотевица. Високо в планините ще превали сняг, за кратко интензивен.

Петъкът ще е без валежи. Денят ще започне с мъгли в някои ниски райони на Южна България. В ранния следобед облачността ще се увеличи от запад на изток, тоест в източните райони слънчевите часове ще покрият почти цялата светла част на денонощието. Ще остане топло, отново с дневни температури до 14-15 градуса.

Началото на почивните дни ще е с повече облаци и мъгли, но отново без валеж. В събота вечерта, през нощта и в неделя с преминаващ над Балканите средиземноморски циклон ще вали дъжд, в планините на запад - сняг. Локално в някои райони на Южна България количествата ще са значителни. Нетипично за зимата е възможно да чуем и гръмотевици, с най-голяма вероятност в югоизтока.

Покрай циклона през почивните дни (събота следобед, през нощта и в неделя) ще духат силни южни ветрове с фьонови пориви по северните планински склонове. Очакваната скорост е до 80-90 километра в час.

В тила на циклона, в понеделник (8 януари) следобед и вечерта ще започне нахлуване на студен въздух. Валежите от дъжд ще преминават в сняг. Снеговалежи ще има по планините (интензивни и с по-голямо натрупване в Стара планина), в Предбалкана и в различна степен в Дунавската равнина. В по-незначителни количества ще превали сняг и в отделни райони на Южна България.

„Кукерският” студ ще скове в дните непосредствено след снеговалежите. От 9 януари, в продължение на поне седмица Балканите ще са в плен на студено арктическо ядро – температурите около традиционните сурвакарски ритуали в Югозападна България (13 и 14 януари) ще са до минус 10 градуса призори и около нулата следобед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари