ЦИК остави без разглеждане жалба срещу решение на ОИК - Русе от 24 октомври

1
С въпросното решение ОИК - Русе се е произнесла по сигнал, че транспарантите на Рена Стефанова съдържат информация за купуването на гласове
С въпросното решение ОИК - Русе се е произнесла по сигнал, че транспарантите на Рена Стефанова съдържат информация за купуването на гласове Снимка: БГНЕС

С въпросното решение ОИК - Русе се е произнесла по сигнал, че транспарантите на Рена Стефанова съдържат информация за купуването на гласове

ЦИК остави без разглеждане жалба срещу решение ОИК - Русе от 24 октомври, предава БТА.

Р Е Ш Е Н И Е

№ 2826-МИ

София, 28 октомври 2023 г.

ОТНОСНО: жалба от П. И., срещу решение № 156-МИ от 24.10.2023 г. на ОИК - Русе

В Централната избирателна комисия чрез ОИК - Русе, заедно с административна преписка, е постъпила жалба с вх. № МИ-22-440/1 от 26.10.2023 г. от П. И., срещу решение № 156-МИ от 24.10.2023 г. на ОИК - Русе

С решение № 156-МИ от 24.10.2023 г. ОИК - Русе, се е произнесла по сигнал с вх. № 218/24.10.2023 г. на ОИК - Русе, в който се твърди, че транспарантите на Рена Стефанова, кандидат за кмет на Русе (коалиция ПП-ДБ), съдържат информация за купуването на гласове, че е престъпление, на площ около 2-3% от лицето на транспаранта, много под 10%.

Общинската избирателна комисия - Русе, след запознаване с представените материали по преписката и извършена проверка е отхвърлила проект за извършено нарушение на чл. 183, ал. 2 от Изборния кодекс по отношение на агитационните материали, посочени в сигнала, при условията на чл. 85, ал. 4 ИК.

В подадената до ЦИК жалба се иска по решение № 156-МИ от 24.10.2023 г. на ОИК - Русе, Централната избирателна комисия да се произнесе.

Жалбата е недопустима.

Жалбоподателят няма правен интерес от обжалване на отхвърлителното решение на ОИКРусе, тъй като с него не се засягат негови права или законни интереси. Подаденият от жалбоподателят сигнал до ОИКРусе, има само уведомителен ефект и не поражда право на заявителя за участие в административнонаказателното производство, включително право да обжалва отказ да се започне такова. Ролята на това лице се изчерпва със сезирането на компетентния за произнасяне орган и не продължава по-нататък в производството.

Сигналоподателят в производството пред ОИК - Русе, е сезирал комисията със сигнал за твърдени от него извършени нарушения. Следователно, лицето, подало сигнала пред ОИК - Русе, съответно депозирало жалбата до ЦИК, не се явява заинтересувана страна в проведеното по неговия сигнал производство.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26а във връзка с чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на П. И., срещу решение № 156-МИ от 24.10.2023 г. на ОИКРусе.

Решението на ОИКРусе, подлежи на обжалване пред Административен съд – Русе, в тридневен срок от обявяване на настоящото решение.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Камелия Нейкова

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    русенец
    ЧЛЕНОВЕТЕ на ЦИрК са абсолютно зависими от ДС-партийките и го доказаха с отказа си за допускане на гласуване с машините! ФАКТ! трябва незабавно да си поададат оставките!!!
  • 5
    2
    Hgtre
    Членовете на ЦИК трябва да са абсолютно независими! Стига с тези обвързаности с политически партии!!!
  • 8
    1
    Откритие
    Номерът на един от Крандидатите поражда аналогия с номер от Световно известно произведение. Дали е Агент 7, или Параграф 22, или друго, открийте приликите. Но. Сексът няма да спаси Света, а само ще докара резил на някого.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари