Центърът на Русе подължава да тъне в боклуци и мръсотия

2

Улица „Муткурова“ остава пренебрегната от управниците на града, сигнализира възмутен русенец

Продължават да пристигат сигнали за положението с лошата хигиена и непочистени от трева и есенни листа тротоари в центъра на Русе в платформата на Helpbook.info. След подаден сигнал от преди три месеца за проблемите в града, отговор не е получен. Ето какво отново пише потребител на платформата:

"Единствената промяна е премахването на нерегламентираната стоянка на таксита, вместо да се помисли какво е възможно да се промени за създаване на регламентиран минимален брой места за таксиметрови автомобили в интерес на обслужването на гражданите в централната част на града и за запазването на тишина и хигиена, като заедно с това се реши друг важен въпрос, свързан с ежедневното паркиране на около 150 автомобила на граждани на посочената отсечка от улицата „Муткурова“ и необходимостта от въвеждане на регулиране.

Останалите проблеми продължават да съществуват и в някои аспекти да се задълбочават. Липсата на отговор на подадения сигнал е своеобразно негласно послание на община Русе в лицето на нейния кмет и ресорния му заместник и администрация, което би могла да се интерпретира като „Вашите сигнали не са особено важни за нас“. Въпреки шумното медийно огласяване за поставяне на нови контейнери за смет в централната част на града с по-голям обем и удобен капак, улица „Муткурова“ беше пренебрегната или вероятно поставена в групата на улиците, които не са в тази част на града, което е учудващо за разбиранията на кмета и ресорния му заместник и администрация по отношение на локация.

През преминалите три месеца пред сградата на кметството бяха предприети мащабни озеленителни дейности, тъй като вероятно е по-важно какво вижда кметът през прозореца на кабинета си и пред сградата при излизане от нея, а не по улиците в отделни райони на града. Краткотрайна промяна имаше преди и по време на посещението на президента и вицепрезидента на страната за закриване на предизборна кампания в Русе на една важна за кмета политическа партия. Тогава бяха впрегнати за почистване в централната част на града много машини, пъргави труженички със сигнални жилетки и работници по озеленяване. За да се демонстрира още веднъж пренебрежителното отношение към представените проблеми на улица „Муткурова“ в отсечката между улица „Ангел Кънчев“ и улица „Петко Д. Петков“, при подготовката за този сюблимен момент само на 30-40 метра пред жилищен блок „Сердика“, до кръстовището на бул. „Цар Освободител“ в рамките на един ден се оформи градинка със засадени храсти, цветя и райграс.

Но както казват хората – всяко чудо е за три дни. След като височайшето посещение премина, всичко утихна и обичайната нечистотия в централната част на града отново се възцари, а спокойствието на съответните лица от ръководството и администрацията на община Русе се възвърна. Отново имаме препълнени контейнери и непочистени пространства под и около тях, обраслите с трева тротоари си стоят, но пък се допълниха с паднали от дърветата листа, което разнообрази есенната картина.

Няма миене на площадките и на контейнерите за смет, които са почернели от нечистотии, а гражданите се чудят как да докоснат мръсните им капаци. Във връзка с това прилагаме снимка на идея на находчив гражданин, който е поставил празна пластмасова бутилка от бира, за се избегне докосването на нехигиеничния капак на контейнер. Отново акцентираме върху това, че важна за хигиената в града е и културата на гражданите, включително и тази за разделно събиране на отпадъци от домакинствата им.

Но няма как да се пренебрегне важната роля и отговорността на общината и фирмите, сключили с нея договори за сметосъбиране и хигиенизиране на града, за осигуряването на подходящи по обем, хигиенични и удобни за ползване контейнери, редовното извозване на отпадъци, хигиенизирането на пространствата под и около контейнерите и почистването им от замърсявания, регулирането на паркирането на автомобили в централната част на града с цел опазване на чистотата на въздуха и околната градска среда при наличието на два подземни паркинга с голям капацитет и в близост до центъра.

За тримесечния период от подаването на сигнала, въпреки че в него такъв въпрос не беше поставен, от общинското предприятие „Паркстрой“ – Русе не беше засадено нито едно дърво на празните места на изсъхналите и отстранените дървета, независимо че в близки до обсъжданата отсечка на улица „Муткурова“ и на други места това беше направено. Може ли да се разглежда непредприемането на мерки по почти всички от посочените в сигнала от 10.09.2021 година проблеми и липсата на отговор като нежелание и пренебрежително отношение от страна на съответните длъжностни и административни лица в община Русе към част от гражданите, заявили отговорна позиция по важни въпроси? Дали този въпрос не е риторичен?"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари