Центърът на Париж пламна в масови безредици

1
Горящи барикади, изтръгнати павета и сълзотворн газ. 19 души пострадаха днес
Горящи барикади, изтръгнати павета и сълзотворн газ. 19 души пострадаха днес Видео: БНТ

Центърът на Париж пламна в масови безредици по време на протеста на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата и политиката на президента Макрон. 

Над 80 000 души са излезли по улиците в цяла Франция, по данни на властите от късния следобед. Протестиращите в столицата са 8 000.

Напрежението на "Щанз-Елизе" утихва след безредиците днес. Горящи барикади, изтръгнати павета и сълзотворн газ. 19 души пострадаха днес в центъра на Париж. Около 30 са задържани.

Многократно демонстрантите се опитваха да пробият блокадите към Елисейския дворец, което беше и главната им цел. Те отказаха да се съберат на определеното от властите място край Айфеловата кула и предпочетоха да са близо до държавните институции. Протестът е хаотичен, без лидери и в него се врязаха крайни активисти, които създадоха безредиците.

В провинцията пложението е по-спокойно, но навсякъде владее недоволството от неразбиране на управляващите.

Мишел Друо, работник от металообработващата индустрия: Протестът е повече от оправдан. Аз работя от 22 години, печеля 1400 евро на месец. Като човек разбере, че госпожа Макрон сменя сервиз за 500 000 евро, не му става добре, винаги едни и същи хора затягат коланите.

Патрик Перес, търговец: Вече не се издържа, опрени сме до стената, а 2019 г. се очертава ужасна и драматична, има възрастни хора, които вечер не се хранят, защото не могат да си го позволят. Има безработни, дори работещи, които на 15-о число от месеца вече са на червено. Казваме стига! Ще намерим отговор.

Осъждайки насилието, френското правителство отказва да драматизира ситуацията. "Протестът затихва" според вътрешния министър Кристоф Кастанер, който изтъкна, че демонстрантите са много по-малко от миналата събота. Министърът обвини пряко крайната десница за насилието в Париж.

Кристоф Кастанер, министър на вътрешните работи: В Париж наблюдаваме развитие заради призива на Марин льо Пен към протестиращите да излязат на "Шанз-Елизе", на практика там са 5000 души. Виждаме, че крайната десница се е мобилизирала и се опитва да издигне барикади на "Шанз-Елизе".

Лидерката на националистите остро отрече обвиненията, обвинявайки министъра, че се опитва да ѝ прехвърли отговорността за безредиците.

Протестът е всеобщ и народен и според крайнолевия лидер Жан-Люк Меланшон, чиито симпатизанти най-твърдо поддържат движението, както сочат проучванията. Според тях 77% от французите оправдават протеста. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари