Цените на медицинските услуги били предвидени по ценоразписа в Европа

1
Проверяват цените на медицинските услуги по Черноморието
Проверяват цените на медицинските услуги по Черноморието Видео: БНТ

Върховната административна прокуратура разпореди на Медицинския надзор проверка на медицинските центрове в големите курортни комплекси по Черноморието.

Поводът са постъпилите сигнали за твърде високи цени в лечебните заведения.

В един от медицинските центрове в Златни пясъци прегледите са платени, защото в комплексите край морето не се работи по Здравна каса. Почиващите от чужбина обаче, не плащат нищо, тъй като имат Европейска здравна карта или медицинска застраховка, която е задължителна при пътуване с туроператорска фирма, предава БНТ.

Борис Крайчов - лекар: Финансови взаимоотношения няма! Той не плаща тук - всичко става документално. Вече парите на застрахователните компании се превеждат на съответния медицински център.

Д-р Крайчов казва, че българските пациенти са рядкост, но при спешни случаи здравната помощ е безплатна.

Борис Крайчов - лекар: Може да се окаже първа помощ, да се обадим на 112, да дойде екип, да го вземе и да бъде обслужен по надлежния ред.

Д-р Антоанета Касабова- зам. директор на ЦСМП - Варна: В "Света Марина", където има приемно спешно отделение и където работят много специалисти, както и в "Света Анна", когато е необходимо да бъде оказана специализирана медицинска помощ.

Ако пациентът няма здравна застраховка, но желае да бъде прегледан в медицински център, ще трябва да плати между 100 и 120 лева. Контролният преглед струва 50 лева. Центровето по морето са частни търговски дружества и сами определят цените.

Борис Крайчов - лекар: Ценоразписите, които са направени, са предвидени по ценоразписа в Европа.

Единствените пациенти, при които здравните застраховки не важат, са в случай на инцидент в нетрезво състояние. Тогава застрахователят не покрива лечението и се плаща всичко в брой.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари