Цените на българските продукти почти не падат

1
В момента има масово предлагане на български продукт, спадът на цените обаче е с по-бавно темпо
В момента има масово предлагане на български продукт, спадът на цените обаче е с по-бавно темпо Видео: БНТ

"В момента има масово предлагане на български продукт, спадът на цените обаче е с по-бавно темпо. Забелязва се една тенденция на потребяване на по-високо качество продукти."

Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ председателят на Държавна комисия по стокови борси и тържища(ДКСБТ) Владимир Иванов.

"Към момента наблюдаваме един доста добър конкурентен процес, което изкара и повече качество на пазара, това е особено валидно за млечните продукти. Буквално ние ядем в момента млечни продукти доста по-високо качество. По-скоро ниското качество отстъпи от пазара."

По отношение на цените на плодовете и зеленчуците Иванов каза, че и "там наблюдаваме едни по-странни вариации". Това, което коронавирусът докара и като взаимодействие при плодовете и зеленчуците, е, че там спадовете, които се очакват, са с по-малки темпове, отбеляза председателят на ДКСБТ.

"Ние повече от 40 дни имаме на основните храни едни равнища, които са права линия, т.е. вариациите са в рамките на процент, което е в рамките на нормалните търговски взаимодействия".

Иванов каза, че в началото на извънредното положение имало трудности "докато се оформят зелените коридори и докато започнат хората да се стиковат в новата среда".

"Естествено не може да се каже, че средата е по-лесно за общуване, но имаше и едни позитивни ефекти. Конкуренцията стана доста по-нормална, тъй като свръхконкуренцията, която се наблюдава в България, взимаше понякога доста неприятни влияния, които водеха до ниска цена на всяка цена, съответно компромиси с качеството".

Като друга "полза от коронавируса" Иванов посочи намаляването на сивите практики.

"Имаме един много стабилизиран и нормален пазар."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари