Цената на зелето в Русе се задържа на лев за килограм

1
В Бяла може да се намери и на цена от 75 стотинки за килограм
В Бяла може да се намери и на цена от 75 стотинки за килограм

С настъпването на сезона на киселото зеле започна масово търсене от страна на потребителите.

Проверка на Русе Медиа показа, че към момента зелето, което се предлага от търговците и производителите, е на цената, на която стартираха продажбите му преди 10-тина дни.

Тогава килограм кьосе – най-популярния сорт за кисело зеле по семейните рецепти, се движеше около 80 стотинки до 1 лев. Мнозина от русенци обаче се въздържаха да купуват заради необичайното топло време, което не е подходящо за залагане на зелето. Междувременно стоката непрекъснато променяше цената си в опит да се намери баланса между търсене и предлагане, като имаше и моменти, когато достигна цена от 1,40 лв. за килограм на дребно на пазара.

Към днешна дата желаното количество, което се пазарува директно от бусовете на Зеленчуковата борса, е 1 лв. за килограм. На много места обаче зелките са сравнително по-малки в сравнение с гигантите от миналата година. Оферти за продажба се нароиха и във фейсбук, където в началото на месеца стоката се предлагаше на едро в чували от цена на 1,29 лв/кг от производители в околните на Русе села. В района на Бяла щастливи купувачи споделиха, че са се сдобили със зелето на цена от 0,75 лв./кг.

За зелето са нужни също хрян и кочан царевица. За традиционалистите хрянът се оказва проблем, тъй като е вносен и не е така ароматен като българския. Цената му е 1 лв. за корен. Кочан царевица се продава по 0,50 лв., като на места го търгуват и по 1 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари