Цената на меда скочи

0
Мамят ли ни с китайски мед?
Мамят ли ни с китайски мед? Видео: БНТ

Медът у нас поскъпва с 20% заради високата смъртност при пчелите, която достига 60 и дори 100% тази година. Според пчеларите около 1/3 от продуктите на пазара нямат необходимите качества, защото се смесват с украински и китайски мед.

Изключително висока смъртност при пчелите се регистрира през последните месеци на територията на страната. Загубата на пчелни семейства в русенско е до 100 процента. Пчеларите очакваха значително по-малък добив на пчелни продукти. А цената на меда се повиши.

Иван Кънев - пчелар: Наистина се вдигна цената на меда и то на дребно. На едро все още нямаме поглед на нещата, тъй като не е приключила годината. Цената на дребно скочи с 20 - 25% тук на местно ниво в Русе.

Пчеларите вече са възстановили унищожената популация. Затова нов скок в цените на меда не се очаква.

Иван Кънев - пчелар: На тези позиции ще остане тази година. Добра е цената определено. Продажбите на дребно вървят между 8 - 13 лева за килограм в зависимост от вида на меда.

Друг проблем създават вносителите на мед от страни извън Европейския съюз.

Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари: Европейската комисия разреши безмитен внос на китайски и украински мед и това рефлектира веднага. Всеизвестно е, че българския, румънския и сръбския мед са най-качествени в целия свят. В домашни условия най-лесно може да се установи дали е истински или не като от меда се вземе една лъжичка и се разтвори във вода. Колкото по-бавно се разтвори, толкова неговата консистенция е по-хубава.

В Европейската седмица на пчелите, експерти в Брюксел коментираха, че 30% от меда, който се предлага на пазара няма необходимите качества.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари