Една четвърт от дребните пчеларски стопанства са изчезнали за година

1
Ще оцелее ли секторът?
Ще оцелее ли секторът? Видео: NOVA

Ще оцелее ли секторът?

Една четвърт от дребните пчеларски стопанства са изчезнали за година. Това показва статистиката на Обединения пчеларски съюз. Намаление с 8-9 на сто има и при фермерите, които отглеждат от 10 до 150 пчелни семейства. Причините са много, но основната е, че хората в сектора търпят големи загуби.

Зимата беше благосклонна към добруджанските пчелари и смъртността на пчелите е едва около 3%. С израстването на посевите обаче, те са изправени пред дългогодишен проблем.

"Имаме проблем в момента с пръсканията на пшениците. Пчелите са много агресивни. Имам съмнение, че се използват нерегламентирани препарати, внос от Турция", твърди Десислав Янакиев, професионален пчелар, предава NOVA.

Желаещите да се занимават с пчеларство в най-голямото добричко сдружение са намалели наполовина. "Оцеляването става все по-трудно. Основно заради ниската изкупна цена. Много от колегите продадоха тази есен и продължават да продават цели пчелини, кошери, инвентар, места, които са закупили във времето. Потомствени пчелари се отказват от пчеларството, което не е добре!", заяви Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела” – Добрич

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари