Цели училища у нас са пълни с деца на трудови мигранти

0
Много семейства заминават на работа в чужбина и оставят грижите за децата на родителите си
Много семейства заминават на работа в чужбина и оставят грижите за децата на родителите си Видео: NOVA

Много семейства заминават на работа в чужбина и оставят грижите за децата на родителите си

Общо 11 области у нас са сред първенците в класацията на така наречените „донори“ на работна ръка за чужбина, предава NOVA. Данните показват, че над 5 на сто от населението на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково е заминало зад граница през последните 10 години.

Квартал „Изток“ във Вършец от години се слави с многото трудови мигранти. Тенденцията, която се е очертала там, е младите да заминават, а бабите и дядовците да се грижат за своите внуци.

В началното училище „Васил Левски“ във Вършец учат 166 деца от 1 до 4 клас. Голяма част от родителите са в чужбина. Директорът Светла Вангелова казва, че за децата е по-добре да остават и учат в България. Липсата на родителско рамо обаче се усещала в клас.

Бабите и дядовците глезят внуците си и това се отразява върху домашните им, върху подготовката им за учебния час”, коментира учителят Катя Александрова.

Според проучванията през последните години намалява броят на хората, които заминават да работят в чужбина. Сред причините за това са COVID пандемията и войната в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    123
    Едничкото единствено нещо, което спечелихме от европа, е че обра няколко стотин хиляди мизерни и напълно неграмотни мангала и ни поочисти от тези скакалци. Тенкю Брюксел, енд Фак Юю !
  • 3
    1
    %%%
    Искат да кажат 50%...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари