Трябва огромна група хора, която да иска да се промени, а не един човек

0
Какво да очакваме от партията на Слави Трифонов
Какво да очакваме от партията на Слави Трифонов Снимка: Свободна Европа

„Целта на този проект ще бъде да обере протестния вот – антисистемно настроените гласове, но всъщност това е изключително удобно за запазване на статуквото“, смята програмната директорка в Центъра за либерални стратегии и преподавателка по политически науки в СУ Ружа Смилова.

Тя не е изненадана от новината, че Слави Трифонов прави партия и нов телевизионен проект и я описва като „дългоочаквано събитие“ в интервю за Свободна Европа. В сряда вечер по време на излъчването на последното предаване „Шоуто на Слави“ по бТВ той обяви, че политическият проект ще се казва „Няма такава държава“, а телевизионният проект „Седем осми“.

Тъй като аз и моите колеги тук се чувстваме несвободни, решихме да изберем обратното на "несвободен". Затова ние напускаме Би Ти Ви", каза той и благодари за 19-годишното сътрудничество с телевизията. "Пред сигурността на сегашната обстановка ние избираме несигурността на свободата. Затова ще създадем собствен телевизионен продукт и ще го стартираме след 15 септември“, добави Трифонов.

„От години насам господин Трифонов има интерес към политиката. (...) Той събра и доста политическа енергия покрай този референдум, така че не е някаква свирепа изненада“, казва политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“. Според него фокусът на телевизионния водещ е към следващите парламентарни избори, защото трудно ще намери добри кандидати из страната за предстоящите местни избори.

"Той много обича да държи в шах и много добре го прави“

„Не е изключено на местните избори да подкрепи някого или пък да спори с някоя кандидатура. Той много обича да държи в шах и много добре го прави“, коментира Симеонов пред Свободна Европа.

Според него ще бъде интересно да се види „с кого ще си подава топката".

"Напоследък се видя, че си подава топката по-скоро с ГЕРБ, но г-н Трифонов си дава сметка за потенциалните негативи по образа си и пази равно отстояние от всички. Дава думата на най-различни гледни точки – от либерални и прозападни до популистки.“

"този нов проект на Слави Трифонов ще поеме същата функция на патерица на управляващите"

Ружа Смилова обаче вижда в създаването на новата партия „отглеждане на поредния безопасен отдушник“ на властта. „След пенсионирането на „Атака“ на Волен Сидеров ми се струва, че този нов проект на Слави Трифонов ще поеме същата функция на патерица на управляващите, когато имат нужда от подкрепа, от нов златен пръст. Също така ще е и един безопасен отдушник за събрано напрежение в обществото, особено сред тези, които са по-критично настроени към управляващите“, казва тя.

"Шоуто на Слави" беше продукция на команията на Трифонов "Седем-осми", а неговият първи епизод беше излъчен на 27 ноември 2000 г. Трифонов обяви, че е сигурен, че зрителите ще разберат къде да гледат новия му проект.

Във вечерта на 31 юли Трифонов излезе в ролята си на водещ на "Шоуто на Слави" за 4176-ти път. Той неколкократно благодари на публиката, а гостите в този последен епизод бяха членове на неговия екип. "Моите колеги са моето семейство", каза Трифонов и изтъкна, че телевизията не се прави с техника, а със съдържание.

Водещият в миналото е участвал в два политически проекта - народна партия "Ку-ку" и воденият от Любен Дилов-син "Гергьовден", който все още съществува. През 2016 г. Трифонов инициира референдум. Точките в него бяха три – мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, партийна субсидия от 1 лев за получен действителен глас, както и задължително гласуване.

„Аз и моите колеги бяхме инициатори на Референдум, на който гласуваха 3 милиона и половина българи, а политическата класа се подигра с нас. С нас - българските граждани. И волята на гласувалите на законен референдум българи бе пренебрегната“, каза Трифонов в последния епизод на „Шоуто на Слави“. „Там, пред парламента, казах на политическата класа, че като не искате да ни гледате отвън ще ни гледате отвътре“, допълни той.

"При потенциален упадък на ГЕРБ и БСП е възможно той да се превърне и в една от основните политически сили в страната"

Политологът Първан Симеонов смята, че е възможно в бъдеще Трифонов да успее да наложи някаква форма на мажоритарно гласуване.

„Възможно е той да стане и балансьор, например. Третата възможност е при потенциален упадък на ГЕРБ и БСП той да се превърне и в една от основните политически сили в страната“ допълва Симеонов.

"Що не взема да направя една партия и да я кръстя - някоя абревиатура - БОБ - българско организация на бъдещето - много яко звучи, и да влезна в парламента и аз ще съм по-следващият Бойко Борисов. (...) Къ'в си ти бе, шоумен, с бръсната глава, с обици. Дай да те пробваме тебе, мо'е пък ти да оправиш държавата, изглеждаш различен, да се справиш... Не ви ли изглежда нелепо? Няма как един човек да оправи, няма значение какъв е, трябва огромна група хора, която да иска да се промени, а не един човек". Думите са на Слави Трифонов и са изречени през 2015 г. пред студенти от Великотърновския университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари