Трябва ли съдийската тога да скрива личността?

0

Ученици, студенти, представители на медиите и граждани посетиха ОКРЪЖЕН СЪД – РУСЕ в деня на отворените врати

На 20-ти октомври 2017 г. Окръжен съдРусе отвори врати за всички желаещи да се запознаят отблизо с дейността на институцията.

Инициативата е част от кампанията на Висшия съдебен съвет (ВСС) за провеждане на „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“.

Денят на отворените врати в Окръжен съдРусе за втора поредна година стартира с участието на студенти от Юридическия факултет към Русенски университет „Ангел Кънчев“, подготвени от адвокат д-р Ваня Пантелеева и адвокат д-р Мария Радева – преподаватели в университета. Студентите демонстрираха придобити теоретични знания и практически умения и влизайки в ролята на съдии представиха отборни проекто-решения по предварително зададен реален граждански казус от практиката на съда. Окръжен съдия Галина Магардичиян, постановила съдебното решение по спора, детайлно анализира всяко едно от проекто-решенията, посочвайки силните и слабите страни на актовете на бъдещите юристи. Магистрат и студенти коментираха отделни елементи от казуса, който касаеше претенция за заплащане на обезщетение за претърпяни неимуществени вреди в следствие на пътно-транспортно произшествие, по време на което ищцата губи единствения си син. Окръжният съдия посочи приложимите в случай нормативни актове и задължителна съдебна практика. Накрай най-доброто решение беше отличено и четирима студенти получиха награди - правна литература. И тъй като всяко едно от проекто-решенията имаше своите достойнства, останалите участници бяха лично наградени с тефтери от съдия Магардичиян. Студентите получи и грамоти, а съдебният администратор на съда – Татяна Йорданова, връчи на ръководителите им благодарствен адрес от административния ръководител на ОС – Русе – съдия Искра Блъскова, до ректора на РУ „Ангел Кънчев“.

Студентите присъстваха и на следващото мероприятие, планирано за Деня на отворените врати – публично разпределение на съдебни дела. Системният администратор Георги Георгиев, обясни на присъстващите за начина на функционирането на системата и нейните параметри, а зам.председателят и ръководител на Гражданско и търговско отделение – съдия Анета Георгиева, демонстрира как на практика се разпределят делата и се определя съдия-докладчик чрез Централната система за случайно разпределение на делата към ВСС.

Остатъкът от деня беше посветен на учениците от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ гр. Русе и Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе – училища-партньори на Окръжен съдРусе в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Под формата на есета и презентации учениците демонстрираха наученото по време на срещите им с окръжните магистрати през изминалата 2016/2017 учебна година. Специално назначена комисия в състав: председател съдия Аглика Гавраилова и членове съдия Антоанета Атанасова и Лилия Ненова – „Връзки с обществеността“, предварително беше оценила постъпилите ученически творби. Пред участници и публика съдия Гавраилова обяви имената на авторите на отличеното ученическо есе и ученическа презентация. Победителят Матю Машков – ученик в ІХ клас при ПМГ „Баба Тонка“ гр. Русе, представи на присъстващите своята презентация на тема „Разделение на властите и структура на съдебната система в Република България“. Победителката в конкурса за есе - деветокласничката в ПМГ „Баба Тонка“ гр. Русе Ева Тодорова, прочете своята творба на тема „Законът и справедливостта“. Двамата деветокласника получиха ваучери за книги. Комисията отличи с поощрителни награди и творбите на Ивета Пехова, София Енчева, Светлана Вълчева, Мария Флорова и Борис Пахомов – тефтери и химикали с инициалите на Окръжен съдРусе. На всеки един от участниците беше връчена и грамота.

На финала на Деня на отворените врати в оспорвана битка се изправиха отбори на ПАГ „Гео Милев“ гр. Русе и ПМГ „Баба Тонка“ гр. Русе, които дебатираха на тема „Трябва ли съдийската тога да показва професионалиста и да скрива личността?“.

Темата на дебата беше предварително обявена, като учениците имаха няколко седмици за подготовка. В деня на отворените врати участник от публиката чрез жребий определи кой отбор коя теза ще защитава – на възпитаниците на Английската гимназия се падна тезата „За“, а на учениците от Математическата гимназия – тезата „Против“. Дебатът, който беше много оспорван, продължи цял час. И публика, и жури изслушаха добре аргументираните твърдения и на двата отбора, подкрепени с примери. След приключване на словесната битка, журито с председател съдия Росица Радославова и членове Татяна Йорданова – съдебен администратор и Лилия Ненова – „Връзки с обществеността“, се оттегли на кратко съвещание. След завръщането на журито в залата, съдия Радославова поздрави и двата отбора за достойното представяне и обясни откъде е дошла идеята за специалното облекло на съдии и прокурори и каква е символиката на магистратската тога. За победител журито обяви отборът на ПАГ „Гео Милев“ гр. Русе в състав Манола Атанасова, Виктор Янков и Валентин Костов, които получиха грамоти и ваучери за книги. На участниците в отбора на ПМГ „Баба Тонка“ гр. Русе съдия Радославова връчи грамоти, тефтери и химикали с инициалите на ОС – Русе.

През целия ден гражданите имаха възможността да присъстват в съдебна зала и да наблюдават заседанията по насрочените за деня съдебни дела, както и да се запознаят отблизо с организацията на работата на съдии и съдебни служители и функциите на отделните служби.

Чрез инициативата „Ден на отворените врати“ Окръжен съд-Русе цели да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добра информираност и изграждане на доверие в работата на институцията и на съдебната система като цяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари