Трябва ли България да дава оръжие на Украйна?

0
Изпращането на оръжие за Киев ще бъде съдбоносна стъпка в българо-руските отношения
Изпращането на оръжие за Киев ще бъде съдбоносна стъпка в българо-руските отношения Снимка: НАТО

Изпращането на оръжие за Киев ще бъде съдбоносна стъпка в българо-руските отношения. Този ход трябва да бъде обмислен много внимателно

 Но България трябва час по-скоро да започне да се държи като истинска членка на НАТО,  пише Петър Чолаков в коментар, публикуван в Дойче Веле. 

Министърът на отбраната на САЩ ген. Лойд Остин изненадващо идва на посещение в България. Несъмнено основна тема на визитата ще бъде мястото и ролята на страната ни в източния фланг на НАТО, особено в контекста на войната в Украйна. Според НЦЦ и „Шпигел”, министерството на отбраната на САЩ води разговори със Словакия и България за доставка на системи за ПВО S-300 за украинската армия. Преди избухването на войната Украйна разполагаше с 250 такива установки, които, макар да датират като технология още от времето на СССР, те се оказват много ефикасни срещу руската авиация.

Министър-председателят Петков подчерта, че „България не е в НАТО, тя е НАТО”, но официалната позиция на София е: лекарства и дрехи за Киев – да, оръжия – не. Възможен ли е обрат?

БСП ще е против

Ако човек съди по влиянието на БСП в изпълнителната власт, би казал, че формулата, по която правителството нерядко действа, е „Петков предполага, Нинова – разполага”. Вицепремиерката от Столетницата се гордее с това, че партията ѝ не само е против военна помощ за Украйна, а от години изобщо се противопоставя на санкциите, наложени на Кремъл. Ето защо, ако има идея България да изпрати системи S-300 за Киев, БСП най-вероятно ще се опита да я убие още в зародиш.

Може да се възрази, че министърът на отбраната Янев все пак бе сменен заради странната му позиция към агресията на Москва срещу Украйна. Този натовски генерал предпочита да нарича, с езика на Кремъл, войната „специална операция”. Ген. Янев обаче изглежда играе самостоятелна игра, бяга в собствен коридор, вероятно замисля и политически проект. Тези, които виждат в БСП проводник на руските интереси, вероятно биха казали, че – макар Янев да бе „хвърлен зад борда” – основните козове на Кремъл в правителството си стоят непокътнати.

Изпращането на оръжие за Киев ще бъде съдбоносна стъпка в българо-руските отношения. Този ход трябва да бъде обмислен много внимателно. Но България трябва час по-скоро да започне да се държи като истинска членка на НАТО.

Опасност от загуба на въздушен суверенитет

Състоянието на българската военна авиация е критично. Президентът изтъкна, че се очаква закупените от САЩ Ф-16 да се забавят, може би с повече от 2 години, а това може да доведе до "загуба на въздушен суверенитет". Радев обаче поиска българското небе "да се охранява от български изтребители и летци". Призивът звучи много патриотично, ала в сегашната обстановка трябва да е пределно ясно, че нашите престарели Миг-29 просто няма как да бъдат поддържани от Русия или Беларус. 

До края на март ние разчитаме на помощ от Испания за еър полисинг. Да, най-добре щеше да е „сами да си връзваме гащите”. Но поредица правителства пренебрегваха нуждите на българската отбрана. Щом сме го докарали на този хал, ще е проява на излишна горделивост, а и на глупост да отхвърляме протегнатите към нас криле на партньорите в Алианса.

Като "Троянски кон" на Кремъл

Точно това обаче, отново, правят от БСП. Министрите на Столетницата бяха против правителственото решение от началото на април до края на юни 2022 да ни пазят нидерландски самолети. Според партията на Нинова, тези самолети "не били нужни", защото нямало непосредствена опасност за България от войната в Украйна. Шикалкавенето на БСП, която някои определят като "Троянски кон" на Кремъл, говори ако не за тежки зависимости, то най-малкото за тежко късогледство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Ха ха ха
    Политическата игра не е от вчера и всички които са в нея са наясно, че там правилата са по-други и играта е подла. След втората световна всяка от големите сили гледа да накисне другата в локален конфликт, в който тя да затъне и изтощи ресурсите си, а противника да потрива ръце отстрани и да продава оръжие на съпротивата. Играта е ясна, този път американците заложиха капан на руснаците в Украйна и те клъвнаха. Жалко за украинците, защото накрая те ще платят сметката.
  • 5
    4
    ??!!
    сащ ще воюват с русия до последния европеец!
  • 12
    3
    Байдън- боклук
    Не не трябва а Америка е най гадната страна а президентът и най големия боклук виновен не само за тази война а и за всички преди това!!!!
  • 18
    2
    ...
    Забележете, колко подли нищожества са американците. Насъскаха два братски народа един срещу друг. И сега обикалят източна Европа за да я натискат да си даде собственото въоръжение на усраина. Двоен удар, хем с чуждо оръжие се намесват, хем подливат вода на нациите, които уважават братята Руснаци, а те несъмнено са ни братя във всяко едно отношените. Този канадски палячо ще се окаже най-големия сатрап на всички времена.
  • 18
    1
    русенец
    НЕ! Не трябва!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари