Тролейбусният превозвач "ЕГГЕД Русе" може да фалира

0
"ЕГГЕД Русе" отправя молба за съдействие от страна на местните власти
"ЕГГЕД Русе" отправя молба за съдействие от страна на местните власти

Поне 280 хил.лв. пропуснати ползи ще отчете тролейбусният превозвач "ЕГГЕД Русе" по време на рехабилитацията на контактната мрежа в града, която трябва да продължи до месец август тази година. Това отчете изпълнителният директор на дружеството Николай Къдрев по време на изслушването му в общинската комисията по бюджет и финанси днес.

Къдрев обясни, че пропуснатите ползи ще са в резултат от спирането на тролейбусни линии по време на ремонтните работи, невъзможността за обслужване на клиенти и текущите разходи по поддръжка на тролейбусния парк и контактната мрежа. Той коментира още, че сумата вероятно е занижена, тъй като е направена на базата на пропуснатите приходи само при спирането на 3 линии, които се движдат по ремонтиращият се в момента бул. "Липник". Тепърва ще се отчитат пропуските, когато бъдат спрени седемте тролейбусни линии по бул. "Христо Ботев", както и по други натоварени участъци. Тъй като компанията не е в много добро финансово състояние, всички тези разходи могат да доведат до затруднения при нормалното й функциониране и дори до преразглеждане на бизнес плановете на основното дружество, което може да обяви във фалит русенското си подразделение. 

В тази връзка от "ЕГГЕД Русе" са изпратили писмо до Общинска администрация, с което се отправя молба за съдействие от страна на местните власти. Дружеството настоява за допълнителна субсидия от поне 280 хил.лв., която да покрие разходите по време на рехабилитацията на тролейбусната мрежа и да осигури необходимата финансова стабилност, за да може дружеството да продължава да изпълнява ангажиментите си към транспорта в града.

Предложението бе принципно подкрепено от общинските съветници от БСП, които още в понеделник предложиха допълнителни средства за тролейбусния превозвач. Александър Неделчев припомни добрата работа на дружеството, което успя да подмени стария автомобилен парк и да предложи ефективен и екологичен транспорт в града, при това без никакви първоначални инвестиции от страна на Общината, която е съакционер с 35% дялово участие. Иван Иванов от своя страна бе категоричен, че не можем да си позволим да останем без тролейбусен превозвач и не е сигурно дали ще се намери нов инвеститор, ако сегашният се оттегли от града.

Директорът на дирекция „Финансово-стопански дейности“ Емилия Пенева от своя страна заяви, че на този етап не може да се говори за допълнителна субсидия, въз основа на предварителни разчети базирани на 6 дневен работен период. Тя припомни и законодателните разпоредби, според които Община Русе може да бъде санкционирана, ако се окаже, че е направена свръх-компенсация на субсидията. Необходими са точни и ясни финансови разчети за определен период от време, за да може да се анализира необходимостта от компенсации, категорични бяха финансистите на Общината, които направиха уговорката, че не са против идеята, но са длъжни да спазват разпоредбите.

В крайна сметка бе постигнато съгласие въпросът да се разгледа отново през април, когато ще има ясни данни за 3-месечен период, като отделно от това ще е готов и периодичният финансов одит от външен одитор, който също може да бъде взет под внимание.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари