Три български риболовни кораба все още са задържани в Румъния

0
12 семейства се изхранват от тези кораби, а сега хората са почти без доходи. Институциите мълчат
12 семейства се изхранват от тези кораби, а сега хората са почти без доходи. Институциите мълчат

12 семейства се изхранват от тези кораби, а сега хората са почти без доходи. Институциите мълчат

Три български риболовни кораба все още са задържани от румънските власти, който твърдят, че българските рибари са извършвали незаконен риболов в териториалните води на северната ни съседка. Рибарите са членове на сдружение „Черноморски изгрев“.

Това съобщи председателят на сдружението Емил Милев, цитиран от БНР.

Плавателните съдове са задържани през месец април. „От тогава до сега сме написали десетки писма до българските институции и Европейската комисия, за да си информираме, че румънските власти нарушават европейското право, но все още няма реакция от тяхна страна“, каза Емил Милев и подчерта: „Разследванията минаха, а в момента чакаме насрочване на делото. Пуснали сме три молби за освобождаване на корабите, но по тях също няма никаква реакция. 12 семейства се изхранват от тези кораби, а сега хората са почти без доходи“.

Според Емил Милев: „В нарушение на европейското законодателство Румъния пречи на правото на риболов. Сезонът започва, но никой от нас няма да риболовства в румънски води от страх да не бъде арестуван“. „Европейската комисия иска много неща от нас – квоти, видеонаблюдение, електронни дневници и т.н., но когато ние искаме от нея, ЕК мълчи“, подчерта председателят на сдружението.

След информациите, че рибарите на юг вече вадят паламуд, Емил Милев каза, че на север паламуд няма, а и по Южното Черноморие се ловят отделни екземпляри. На север риболовът в момента е на барбуня, сафрид и лефер. „Сезонът за всички видове риба много закъснява заради сравнително високата температура на водата – сафридът почти го няма, чернокоп все още не се е появил“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари