Тренд: ГЕРБ води с 29%, следвана от БСП - 24% и "Има такъв народ" - 13%

0
45% от избирателите заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори
45% от избирателите заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори Снимка: БГНЕС

45% от избирателите заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори

В разгара на предизборната кампания 5 формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание, а две - с реални шансове, показва социологическо проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа”. Социолозите описват електоралната картина като устойчива.

Електоралните нагласи към основните партии, претенденти за следващия парламент, показват преднина на ГЕРБ с 28,8%, за БСП ще гласуват 23,6%, за партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" - 12,7%. Подкрепата за ДПС е 12,1%, а за Демократична България - 5,9%. Коалицията на Мая Манолова и Отровното трио “Изправи се! Мутри, вън!”, както и ВМРО на Красимир Каракачанов са на ръба на парламентарната бариера - съответно с подкрепата на 4,1% и 4% от гласуващите.

45% от избирателите заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори.

Трябва да се има предвид, че разпространението на COVID-19 може да повлияе на избирателната активност и тя да се окаже по-ниска от измерената в проучванията. Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, докато 17% все още се колебаят.

В това проучване на анкетираните е предоставен списък на партиите и коалициите, максимално наподобяващ изборната бюлетина – с подредбата на ЦИК и точното изписване на всяка една формация.

Според данните 38% от заявилите, че ще отидат до урните, ще дадат преференция. 45% няма да се възползват. В най-малка степен привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ ще пренареждат листата на партията, докато сред новите формации като “Изправи се! Мутри, вън!” и “Има такъв народ” близо половината от техните симпатизанти декларират, че ще гласуват преференциално за определена личност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук