„Тренд”: ГЕРБ изпреварват обединението между ПП и ДБ с 0,8%

0
В 49-ото Народно събрание ще попаднат 5+1 формации
В 49-ото Народно събрание ще попаднат 5+1 формации Снимка: iStock

Очертава се тежка битка за първото място на предстоящия парламентарен вот

Това показва новото национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” по-малко от два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, предаде БГНЕС.

Още преди официалното обявяване на предизборната коалиция между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” “Тренд” тества тяхно евентуално обединение. На въпрос с предварително зададени опции ГЕРБ и обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са със сходна електорална подкрепа.

ГЕРБ запазва минимално предимство с по-малко от процент пред предизборната коалиция. Партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25,6% от гласуващите, докато обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” с 24,8% от гласуващите.

Според данните предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации и не се регистрира отлив вследствие на обединението. Засега не се отчита и бонус от него. В подредбата по-надолу не се наблюдават структурни промени в сравнение с предходните няколко месеца.

Третото място остава за ДПС с 12,8%. “Възраждане” достига нива от 11,9% сред гласуващите. Пета е БСП с 8,9% от твърдо решените да отидат до урните на 2 април. Реални шансове за парламентарно представителство запазва “Български възход” с 4% сред гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев.

На дистанция от парламентарната бариера, но над 3% остава “Има такъв народ”. Опцията “не подкрепям никого”, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4,8%).

<strong class='keys'>Тренд</strong>/БГНЕС

Тренд

От Тренд уточняват, че резултатите от електоралния въпрос не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона „Магнитски“, който беше публикуван на 10 февруари следобед. Теренната работа на настоящето изследване е завършила на 11 февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Jango
    щото мък дб и пп са много по-различни
  • 3
    1
    daskal
    Дебили и слуги продължават за гласуват за Мафията "ГЕРБ и приятели".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари