Тръмп предложил Франция да напусне Европейския съюз

0
"Защо не напуснеш ЕС?", попитал Тръмп на срещата си с Макрон в Белия дом
"Защо не напуснеш ЕС?", попитал Тръмп на срещата си с Макрон в Белия дом Снимка: ЕПА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил на френския си колега Еманюел Макрон страната му да напусне Европейския съюз и да сключи двустранно търговско споразумение със Съединените щати, съобщава БТА.

"Защо не напуснеш ЕС?", попитал Тръмп на срещата си с Макрон в Белия дом през април, според американския ежедневник "Вашингтон пост", който цитира двама европейски представители, а съдържанието на разговора е било потвърдено от дипломатически източник.

Тръмп увеличи през последните месеци атаките си срещу ЕС, осъждайки, според него, нечестните му търговски практики, по-специално в автомобилостроенето. Макрон пък бе избран миналата година за президент на Франция с категорично проевропейска програма.

"Европейският съюз, разбира се, бе създаден, за да се възползва от Съединените щати", каза в сряда американският президент на предизборен митинг в северния щат Северна Дакота.

Избран за президент на САЩ с лозунга "Америка на първо място", Тръмп редовно критикува функционирането на международни организации, особено на НАТО. На срещата на върха на Г-7 в Канада в началото на този месец той каза, че Алиансът е "също толкова лош, колкото и НАФТА" (Северноамериканското споразумение за свободна търговия).

В този контекст на силно напрежение със съюзниците, Тръмп ще участва в срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел. Няколко дни по-късно (б. ред.: на 16 юли) американският президент ще се срещне в Хелзинки с руския си колега Владимир Путин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари