Трагичните истории на наркозависими бебета

0
Следващите редове не са за хора със слаби нерви
Следващите редове не са за хора със слаби нерви Видео: WORLD NEWS HD

Те проплакват не за глътка въздух, а за доза кокаин, хероин или амфетамин.

Те са метадоновите новородени, които няма да усетят майчина ласка и ще бъдат закърмени с дрога. Вижте потресаващите истории на бебета, които не са имали право на избор още в утробата на майките – наркоманки. Някои от тях оцеляват, борейки се със зависимостта си, други нямат този късмет, пише BIG5

Малки, тънички крачета треперят неудържимо в болничното креватче. Гледката е непоносима, но това са последиците да се родиш със зависимост. Всяка глътка ти причинява болка, но малкият Якоби е борец и се справя с абстинентния синдром успешно. „Бях в банята, водите ми изтичаха, но си ударих една помпа с хероин. Друсах се нонстоп. Не ми пукаше, че съм бременна с първия ми син,“ разказва наркозависимата майка Клориса Джоунс.

Въпреки че бебето й се ражда с тежки проблеми, тя не спира да злоупотребява с хероина. Води бебето с нея, когато се среща с дилъра си. Но властите й го отнемат, след като катастрофира, дрогирана до козирката на паркинг пред супермаркет. След 7 месеца забременява с втория си син Бракстън. Детето споделя съдбата на по-големия си брат и също се ражда със зависимост към наркотиците. Този път обаче майката е решена да не загуби попечителството над сина си и се подлага на лечение в американската болница Johns Hopkins University. Бракстън се ражда със зависимост към метадона, който майката приема, за да откаже хероина.

Клориса е на път да спечели попечителството и над първото си дете. „Това, че е решила да се подложи на лечение, не я прави добър родител. Въобще лечението не доказва, че тя е готова да бъде майка. Важното е, че е направила първата крачка,“ коментират от клиниката за наркозависими майки.

И докато Якоби и Бракстън имат късмета да оцелеят, двуседмично момиченце от Оклахома умира, след като дрогираната му майка го пуска в пералнята заедно с мръсното пране. Според разследване на Reuters през 2013г. във САЩ са диагностицирани над 27 000 новородени, които са зависими към наркотиците. На всеки 19 минути майка – наркоманка ражда новородено, зависимо към дрогата.

У нас първото метадоново бебе проплаква през далечната 1997г. в София. „Метадоновата терапия започна да се прилага в София. Създаде я един колега от моя курс, като по-късно първото метадоново бебе се роди при мен, докато работех в болница „Шейново”. И двамата родители бяха хероинозависими. В началото никой не знаеше какво става, как трябва да се постъпи при констатирането на бременност, как реагира бебето, след като се роди и т.н. Нямаше много информация в онези години.

"Разчитахме да прочетем нещо повече за всичко това, да изгледаме клипчета, качени от западни колеги в мрежата. Общо взето, това, което успяхме да научим, е, че бебетата, също като възрастните, изпадат в абстиненция. Когато се родят, може би няколко часа по-късно те са видимо по-нервни, плачат много повече от другите бебета. Естествено неонатолозите правят всички нужни изследвания и ако се докаже клинично, че новороденото е развило зависимост към метадона, приеман от майката по време на бременността, то се подлага на нужната терапия,“ разказа преди време пред „Политика“ доктор Николай Попов. Последните данни за наркозависими бебета у нас са от 2007г, когато са преброени 70 пеленачета.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари