Това не е градският транспорт, който общинска администрация желае!

1
Просто такъв си го наследили!
Просто такъв си го наследили! Видео: БГНЕС

100 превозни средства без климатици обслужват градския транспорт в Русе

100 превозни средства, собственост на три търговски дружества, обслужват градския транспорт в Русе. „ЕГГЕД“ АД отговаря за тролейбусните линии, като разполага с 41 тролейбуса, а автобусите – общо 59 на брой, се осигуряват от „Шанс 99“ ООД и „Геокомерс“ ООД. След като близо 10 години нямаше общинско транспортно дружество, от април 2017 г. нещата вече са различни. С решение на Общинския съвет общината придоби 100 процента от „ЕГГЕД“, като преди това делът й бе само 35 на сто.

Искам да подчертая, че във вида, в който е в момента, това не е градският транспорт, който общинска администрация желае да съществува. Така го наследихме, но с придобиването на 100 % от акциите на „ЕГГЕД“ АД сме си поставили като основна цел оптимизиране на градския транспорт в частта тролейбусен превоз“, коментира ресорният зам.-кмет Наталия Кръстева, цитирана от БГНЕС.

Проблемите, от които се оплакват гражданите, най-често са свързани с пропуснати курсове на някои разписания, както и липса на транспорт в късните часове, когато работещите се прибират от втора смята. Тъй като общината има възможност за непрекъснат контрол чрез центъра за видеонаблюдение, това се следи ежедневно и на превозвачите се налагат санкции за неизпълнен, пропуснат или закъснял курс.

Другият основен проблем е недоброто отношение от страна на екипите на превозните средства спрямо пътуващите. Там обаче правомощията на администрацията са ограничени. „Това, което ни дава възможност според договорите да налагаме санкции, го правим. Оттам насетне, тъй като става дума за външни фирми, търговски дружества, собственикът има оперативна самостоятелност в своите трудово-правни отношения със самия персонал да изисква норми на добро поведение, на добър външен вид. Но така или иначе, това, което можем да санкционираме съобразно договорите, го правим“, обясни Кръстева.

Необходимостта от по-модерен автопарк е очевидна и за пътниците, и за общината. В момента в превозните средства няма климатици, тъй като при провеждането на конкурс за отдаване на линиите на външни превозвачи не е имало такова изискване. „Това е обстоятелството и към днешна дата, такива са били конкурсните условия към 2012 г., когато е проведен конкурсът. Съответно тримата превозвачи са разполагали с тези транспортни средства, отговаряли са на конкурсните условия и са били оповестени като спечелили конкурсите“, обясни зам.-кметът Наталия Кръстева.

Договорите изтичат през 2022 г., но в същото време общината вече е обявила обществена поръчка за разработване на нова транспортна схема, въз основа на която да се оптимизират маршрутите и разписанията. Схемата трябва да бъде готова до края на 2018 г., когато най-вероятно ще се обявят и нови конкурси за превозвачи, с нови изисквания за осъвременяване на автопарка.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари