Това е поредния и най-тежък грях на ГЕРБ

1
Загубата е на път да превърне ГЕРБ във флагман на популизма
Загубата е на път да превърне ГЕРБ във флагман на популизма

Загубата на президентските избори е на път да превърне ГЕРБ във флагман на популизма. В изборната нощ научихме внезапно, че те искат:

1. Велико народно събрание за да намалят броя на депутатите;
2. Подкрепят референдума на Слави за мажоритарни избори в два тура с абсолютно мнозинство;
3. За нулева субсидия за политическите партии са и;
4. За задължително гласуване.

Загубата боли. Не бива обаче да се превръща в повод за политически пируети, защото неискреността личи и отново ще бъде наказана от избирателите. Те помнят колко усилия положиха ГЕРБ за да обезсмислят предложението на Патриотичния фронт за задължителното гласуване. Доведоха го до сегашната формална задължителност, но дори тя повиши активността и разклати политическото статукво. Колкото до субсидиите на партиите отново от ПФ внесохме предложение да се намалят наполвина – две години отлежава в деловодството на НС, защо не го подкрепиха?

Защото интересът им беше друг – да трупат десетки милиони по сметките си, които да гарантират поредните им изборни победи.

Ясно е, че и зад другите два пункта от тезите им стои интерес, а не идея за реформа на политическата система. В мажоритарния вот от този тип се вижда възможност чрез натиск и свързан вот да се спечели абсолютно мнозинство във парламента дори и с 25-30% реална подкрепа. Далеч по-подходяща и справедлива е т.нар. „германска избирателна система“.

Намалянето на депутатите пък следва да гарантира пълното им послушание и по-важното: да отклони дебата от същинска реформа във формата на държавно управление. Защото истинския проблем е не как се избират депутатите, а как се избира изпълнителната власт – министър председател и министри. Системата сега позволява шефа на партията да си посочва кандидатите за депутати, а те, които са му вече задължени, да го изберат в Правителството. Как после депутатът да контролира правителството и началника си? Същевременно президентът, който е най-легитимен от гледна точка на избора си, няма никакви правомощия нито в изпълнителната, нито в законодателната власт.

ГЕРБ отиват на избори и стават популисти и заради още нещо - невъзможността да получат подкрепа за бюджет 2017 от ПФ. Патриотите искаме най-после политиката по доходите да бъде размразена и минималната пенсия да стане равна с прага на бедността – 300 лв. Това значи около 700 млн.лв. пари. Те трябва да бъдат извадени от някъде. Откъде? От любимите за Бойко капиталови разходи – магистрали, стадиони и саниране. Дали заради фирмите изпълнители, дали заради собствения си светоглед той не може да позволи това – някой да му пренарежда приоритетите. Избори, глуха опозиция дори звучат за него много по-добре.

Впрочем това е поредния и най-тежък грях на ГЕРБ в ситуацията – бягството от оговорността за управлението. Същото бягство е на лице и при БСП: в този парламент никакво друго правителство, да минем през избори, да си вдигнем броя депутати – тогава може. Трябва ли му на народа и на бизнеса хаоса на нови избори? Външнополитическите заплахи ще ни чакат ли да се „наиграем“? Никой не го е еня.

Истинските патриоти биха поели отговорността, биха предложили на Народното събрание кабинет дори и без политици, с представители на академичните среди и кръговете на доказаните експерти, само и само да се премине кризисния период. Да, но само истинските патриоти, а на тях мандат за съставяне на правителство сегашния президент няма да даде – няма да му разрешат от американското посолство. Но пък може да им го даде народът след няколко месеца...

Искрен Веселинов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари