Това е изключителна наглост

0
Значи ние ще пробваме да направим нещо за мажоритарния избор, но субсидията ще си стои 11 лева
Значи ние ще пробваме да направим нещо за мажоритарния избор, но субсидията ще си стои 11 лева Снимка: БГНЕС

Законопроект за промяна на избирателната система и въвеждане на изцяло мажоритарен вот ще бъде внесен от ГЕРБ тази седмица.

Новината беше съобщена от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. Искането за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура получи подкрепата на мнозинството гласували в националния референдум от 2016 г., иницииран от Слави Трифонов, пише вестник Сега.

Първият опит на ГЕРБ да наложи гласуването за личности, а не за партии претърпя провал в предходното Народно събрание. Причината беше, че законопроектът беше внесен преди разпускането на парламента, а всички останали политически сили бяха против.

Цветанов не спомена нищо за другия въпрос, подкрепен на допитването - намаляването на държавната субсидия за партиите до 1 лев на глас. Именно това остави Трифонов неудовлетворен.

"Нещо по тоя въпрос г-н Цветанов каза ли? Значи ние ще пробваме да направим нещо за мажоритарния избор, но субсидията ще си стои 11 лв. Това е изключителна наглост и несправедливост", коментира шоуменът, който няколко дни протестираше пред парламента. От предаването му смятат, че ходът с изборния законопроект е с цел да ги накара да спрат протеста.

Проблемът на управляващите е, че коалиционните партньори от "Обединени патриоти" не одобряват референдума, а в управленската програма няма клауза за него. "Никой да не си позволява да насажда на мен и на останалите 4 милиона, които не са гласували, че след като 2 милиона и нещо са гласували, ние сме длъжни да послушаме техния глас", категорично заяви вицепремиерът и съпредседател на патриотите Валери Симеонов миналата седмица.

Единственият политик, който е декларирал подкрепа за мажоритарния вот, е лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Още преди изборите той заяви, че волята на избирателите, гласували на националния референдум, трябва да бъде уважена.

От БСП са за смесена мажоритарно-пропорционална система. "Ще си внесем свой законопроект", каза наскоро лидерът Корнелия Нинова.

Позицията на ДПС остава неясна, но в миналия парламент партията отхвърли изборната реформа.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари