Ромите не излязоха да гласуват, ГЕРБ загуби изборите

1
За никого не е тайна, че ромските махали са неизчерпаем извор за купуване на гласове, а и на избирателна активност
За никого не е тайна, че ромските махали са неизчерпаем извор за купуване на гласове, а и на избирателна активност

Ромските гласове винаги са били процентът, който печели или обръща изборите

Неслучайно през годините сме виждали цели махали да отиват до урните в уречено време и да решават "мача". За никого не е тайна, че ромските махали са неизчерпаем извор за купуване на гласове, а и на избирателна активност. Оттам – на повишена представителност на бъдещата власт или отделната партия, пише Mediapool.bg.

Изборите на 11 юли обаче бяха различни поради няколко фактора.

Първо, в средата на лятото опашките от народ са на Кулата заради гръцките плажове, а не пред урните заради розовите обещания на политиците.

Второ, определена категория избиратели вероятно не са отишли да гласуват заради машините. Някои от недоверие, други поради опасения, че няма да се справят с устройствата.

Трето – МВР. Именно действията на полицията изиграха решаваща роля за изборните резултати в ромските махали. Там на тези избори активността бе ниска, а гласовете за ГЕРБ сега са се стопили значително. Вероятно ако този вот не беше изчезнал, партията на Бойко Борисов отново щеше да е първа политическа сила.

Mediapool сравни резултатите от редовните парламентарни избори на 4 април с тези от миналата неделя в общо 135 ромски секции в 14 населени места. В тях подкрепата за партията на Бойко Борисов е намаляла общо над три пъти. През април в тези секции за ГЕРБ са гласували общо над 14 хил. души, а сега едва малко над 4200. Разликата от близо 10 хил. гласа на пръв поглед не изглежда голяма на фона на общите резултати в страната, но всъщност загубените от партията гласове в тези секции са повече от тези, които тя е спечелила в неделя в област Видин, където е станала първа (общо 9491 гласа за ГЕРБ).

Тенденцията във всяко от населените места, които Mediapool провери, е една и съща – гласовете за партията на Борисов са намалели само за три месеца. В някои махали вотът е наполовина, а в други – над 5 пъти по-малко.

В почти всички проверени населени места през април ГЕРБ е била първа политическа сила и то с голяма преднина. Сега в една част от тях партията продължава да е първа, но с малка разлика пред втория, а в други е загубила.

Как стои въпросът с останалите партии?

ДПС е единствената друга партия, която бележи значителен спад на гласовете си в проверените ромски секции. На тези места през април ДПС е втора по гласове след ГЕРБ с малко над 6000 гласа. На 11 юли подкрепата е спаднала над два пъти - до около 2800 гласа.

Повечето от останалите партии също губят подкрепа в ромските секции, но мащабите са по-малки. БСП например е имала над 3500 гласа, а сега са около 2400. През април "Демократична България" е имала общо малко над 1500 гласа в 135-те секции, а сега са малко под 1000. "Изправи се! Мутри вън!" е загубила най-малко от подкрепата си – от около 870 на малко над 800.

Единствено формацията на шоумена Слави Трифонов е увеличила гласовете си в ромските махали, но не значително. Преди три месеца тя е имала около 3200 гласа, а сега са малко над 3600.

Най-сериозният срив на ГЕРБ – в София и Пловдив

Най-много от ромските си гласове ГЕРБ губи в София и Пловдив. В столичните квартали "Христо Ботев" и "Факултета" през април партията на Борисов печели над 3100 гласа, а в неделя – едва около 600. Преди три месеца ДПС е втора с над 1000, но в неделя взима едва 33 гласа. ИТН, която през април е имала около 500 гласа, сега е първа сила с малко над 700.

В пловдивските махали ситуацията е подобна, но на предишните избори е имало почти паритет между ГЕРБ и ДПС. Там партията на Борисов преди три месеца печели над 2400 гласа, а ДПС е втора с около 2300 гласа. Сега близо 550 отиват за ГЕРБ, а близо 1000 за ДПС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари