Тошко Йорданов: ДАНС е ловила шпиони по поръчка на Кирил Петков

0
Изгонените 70 души от руското посолство били пожелани като бройка от бившия премиер, каза Йорданов
Изгонените 70 души от руското посолство били пожелани като бройка от бившия премиер, каза Йорданов Снимка: БТА / архив

Изгонените 70 души от руското посолство били пожелани като бройка от бившия премиер, каза Йорданов

По времето на правителството на Кирил Петков, ДАНС е ловила шпиони по поръчка на министър-председателя, разкри председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, за да може да се отклони вниманието от разпадането на кабинета и оттеглянето на ИТН от четворната коалиция. По думите му службите са били принудени да изгонят всякакви хора - бавачки, чистачки, бояджии от руското посолство, “за да направят бройката”, поискана от Кирил Петков - последното на заседание в Министерския съвет, което се е водело без протокол.

Припомняме, че на 28 юни 2022 година Кирил Петков, който вече беше премиер в оставка, заяви: “България ще отзове 70 дипломати от посолството на Руската федерация в София”. Малко по-рано през деня във външно министерство беше извикана и Н. Пр. посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, за да є бъде връчен списък с имената на онези дипломати, които повече не са желани на територията на страната.

Сред изгонените се оказаха всякакви хора - бавачки, чистачки, бояджии, какво се сетите, за да му направят бройката, припомни случката от миналата година Тошко Йорданов. Тогава в списъка от 70 души попаднаха съветник на посланика, шефът на консулството в Русе, както и директорът на руския културен център в София, готвачи, учители и др.

Само преди ден от ДАНС излязоха с остра позиция, която очевидно бе провокирана от думите на Кирил Петков пред Нова телевизия, че “докато не заработят българските служби по истински начин, по проактивен начин - реално националната сигурност е под риск”. От ДАНС посочиха, че в изявления в телевизионен ефир “се съдържат некомпетентни, неверни и подвеждащи коментари”. И заявиха още: “Подобни изказвания са във вреда на сигурността на българските граждани и на държавата, уронват авторитета и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимодействието с чуждестранните партньори”.

Всички коментари идват на фона на дебатите в парламента за реформа в службите и мненията на бивши военни министри като Велизар Шаламанов и Красимир Каракачанов, че военното разузнаване няма място да е “под една шапка” заедно с цивилното, каквито идеи се лансират от ППДБ.

Хроника

• На 8 юни 2022 година лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от правителството “К. Петков”, а ИТН напуска коалицията от ПП, ДБ и БСП. От ПП заявиха намерение за кабинет на малцинството, а от ДБ настояха за връщане на масата на преговорите.

• На 22 юни 2022 година, правителството на Кирил Петков беше свалено с вот на недоверие в парламента, поискан от ГЕРБ-СДС за провал във финансово-икономическа политика на правителството. Вотът на недоверие беше подкрепен със 123 гласа “за” (ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и “Възраждане”) и 116”против” (ПП, БСП, ДБ, както и шестимата отцепници от ИТН).

• На 28 юни 2022 година близо 70 служители на посолството на Руската федерация у нас са обявени от Кирил Петков за шпиони.

• На 3 юли 2022 година два самолета на специалния авиоотряд “Россия” от Москва кацнаха на летище София, за да приберат служителите в руското посолство. Всички изгонени от България бяха близо 200 души.

- На 2 август 2022 година Кирил Петков беше сменен от служебния премиер Гълъб Донев, а в обръщение не скри гнева си към Слави Трифонов и го нарече “Троянски кон в правителството”.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН, каза в интервю за вестник "Труд": ПП и ДБ искат да овладеят службите за бухалка срещу политически опоненти

- Господин Йорданов, какви са причините по времето на премиерстването на Кирил Петков в първия кабинет на “Промяната”, той да има особен интерес към ДАНС?

- Едната от причините беше, че не можеше да контролира ДАНС. ДАНС спазваха закона и отказваха да му изпълняват нещата, които искаше. И той е споделял как ДАНС не са негови. Другият скандал дойде, когато от ДАНС бяха изискани записите от Министерския съвет, от НСО ги предадоха на ДАНС и от там отидоха в прокуратурата. Петков тръгна да маха шефа на ДАНС, но не можеше да го направи, защото за последното трябваше президентът Радев да се разпише. А с руските шпиони и голямото гонене на хора от руското посолство беше страшен цирк, защото ние извикахме в стаята на председателя на парламента шефа на ДАНС, шефа на ДАР, шефа на военно разузнаване, на НСО - всички, които бяха присъствали на някакво заседание на Министерския съвет, което не се е протоколирало.

- Какво се е случило на това заседание в Министерски съвет?

- Кирил Петков излязъл и казал “Слави ще ми сваля правителството, аз трябва да направя нещо - да изгоня половината руско посолство”. Те му казали, че нямат данни за толкова хора. Той казал, че не го интересува, да му ги направят. И това го потвърдиха пред нас шефовете на службите. Присъстваха и председателите на парламентарни групи. Тогава Мирослав Иванов, годеникът на Лена Бориславова, отказа да извика Кирил Петков да даде обяснение пред нас, присъстващите. Кирил Петков брутално е поискал да му изкарат 70 човека шпиони с реплика от сорта “Не ме интересува как ще го направите”. И те правиха някакви глупости. На два пакета обявиха хора за шпиони, които не са и за “персона нон грата”. Това му е поведението на Кирил Петков. Съгласен съм, че работата на службите е да работят и да разкриват шпионаж, експертите са в ДАНС, Кирил Петков не е експерт по сигурност. Петков искаше да сменя шефа на НСО, с приятел на баща си, но че не отговаря като чин, него не го интересуваше. На такива недоразумения съм присъствал, когато се случваха. Но това с руските шпиони тогава е факт. Шефовете на службите казаха, че нямат данни за повече от 15 човека. А и в повечето случаи те ги следят, за да разберат с кого контактуват в нашата страна за изтичане на данни. Дори и някой да е руски резидент, седейки си в посолството и нямайки контакт с българи, той каква информация ще даде? Никаква. Кирил Петков искаше ДАНС за бухалка. Затова и поиска да прави нова КПКОНПИ - да си я променим и там да сложим наши хора. Той е като един малък фюрер.

- Така ли да си обясним сега и внезапното изгонване на руски свещеници?

- Нямам представа. Не съм в изпълнителната власт, не съм и в ДАНС. Не мога да Ви отговор на този въпрос. Но е факт, че ПП и ДБ, и Атанасов, на когото му казват “генерал Атанасов”, искат да овладеят службите. Мечтата на Атанасов е той да контролира службите. Затова беше и този цирк в парламента с неприемането на докладите на службите, за да си намерят основание после да ги подменят, защото сега не могат да ги контролират. Проблемът на България е, че политици искат да контролират звена, които се занимават с разузнаване. А тези звена трябва да са независими. Ако зависят от политици, то тогава нямаме национална сигурност, а имаме използване на силова структура за разправа срещу политически противници. А това е диктатура. На мен ми е еднакво отвратително дали Бойко Борисов използва службите за разчистване на сметки, или Кирил Петков. И в двата варианта няма демокрация. Не знам дали има смисъл да искаме като парламентарна група и временна комисия, защото видяхте какво се случи с комисията за машините - беше гласувана да я има, но парламентът не избра председател и тя в момента е “на трупчета”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари