Топлофикация осъди длъжник за 21 стотинки

0
Клиентът е платил повече от 300 лева
Клиентът е платил повече от 300 лева Снимка: БГНЕС / Архив

Дела за борчове, възлизащи на жълти стотинки, завежда „Топлофикация–София”.

Заради подадения от парното иск обаче, ако бъдат осъдени, абонатите са принудени да плащат освен смешния дълг и лихвите по него, както и 325 лв. за юридическо възнаграждение и държавна такса. За това алармира омбудсманът Мая Манолова, която дойде на заседанието на Столичния общински съвет. На него бе приет бизнес планът на "Топлофикация" за 2017 г., информира Монитор.

По тази схема на 15 декември е осъдена и столичанка, която е дължала на парното лихва в размер на 21 стотинки. Делото обаче било заведено за дълг от 69,47 лв, които предстояли да бъдат погасени по давност, уточниха от „Топлофикация”. В последствие жената решила да плати задълженията, но е пропуснала лихвата.

Идването на обществени защитник

нажежи страстите и предизвика бурни дебати в СОС.

"Изумена съм защо бизнес планът не е обявен по подходящ начин, така че гражданите да могат да се информират за състоянието на дружеството и за намеренията за следващата година. Става дума за 100% общинско дружество, т.е. то е собственост на 1,5 млн. столичани", заяви Мая Манолова пред общинските съветници. Тя не пропусна да критикува и загубите на дружеството, които през тази година ще са в размер на близо 35 млн. лв. За омбудсмана не било ясно и как се изпълнява инвестиционната при положение, че през миналата година са били ремонтирани едва 8 км топлопреносна мрежа при заложени 20 км.

Бившият енергиен министър, провалил се с гръм и трясък кандидат за президент и настоящ обвиняем по аферата "ЕВН" Трайчо Трайков пък се опита да хвърли вина върху омбудсмана за състоянието на Топлофикация, като я обвини, че тя е подкрепяла през годините различни доклади за загубите й. В отговор Калоян Паргов от БСП го контрира, че той е разследван от прокуратурата за съмнителна сделка. Шефът на „Топлофикация” Георги Беловски обясни, че са взети мерки за стабилизирането на дружеството и са насочили усилията си към събиране на старите вземания.

От бизнес плана обаче става ясно, че

всеки десети клиент дължи между 3 и 6 сметки за парно.

При просрочие над 730 дни и дължими над 1500 лева пък абонатите се дават на съд. За първите девет месеца на миналата година над 250 000 сигнала са обработени от кол-центъра на „Топлофикация”. За същия период от звеното „Извънсъдебно събиране на вземания” са обработили 116 971 случая и са събрали над 29 000 000 лева. За девет месеца пък са сключени 8022 споразумения за 10 780 621 лева за текущи задължения. Точно 171 пък са подписаните задължения на вратата на клиентите от мобилните екип. От небитовите клиенти пък са събрани 4 821 519 лева чрез споразуменията. От съдебни дела през миналата година се очакват да се съберат над 23 млн. лева. От „Топлофикация-София” имали и ютуб канал и разяснявали с клипчета задълженията и правата на клиентите си.

За изпълнение на инвестиционната програма за 2017 г. са предвидени 75 757 000 лв.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари