Топ съвети за начинаещи градинари

14
Не се отчайвайте, ако нещо не се получава от първия път – нормално е. Най-важно е това занимание да ви носи удоволствие!
Не се отчайвайте, ако нещо не се получава от първия път – нормално е. Най-важно е това занимание да ви носи удоволствие!

Не се отчайвайте, ако нещо не се получава от първия път – нормално е. Най-важно е това занимание да ви носи удоволствие!

Градинарството е хоби, което прави хората щастливи от години. И независимо дали сте собственици на големи търговски оранжерии или имате малка градинка у дома, радостта винаги е голяма.

Ако тепърва обаче се захващате с това начинание, има някои съществени неща, които трябва да знаете. Ето кои са топ съветите за начинаещите градинари:

Изберете подходящите растения за вашата почва

Преди да купите каквито и да било растения, проверете вида на почвата: лека и пясъчна ли е или тежка и глинеста? Много растения цъфтят по-добре при единия вид, отколкото при другия.

Ако не сте сигурни, погледнете какви растения растат в градината на вашия съсед.

Научете се как да засаждате

Правилното засаждане на вашите растения ще гарантира, че те растат добре и ще живеят дълго време. Уверете се, че сте отделили време за плевене и подготовка на почвата преди засаждане и добавете тор, където е необходимо.

Ако не сте сигурни как да засадите нещо, потърсете онлайн инструкции, вместо просто да налучквате. Растенията, засадени твърде дълбоко, никога няма да цъфнат, а корените, които са твърде близо до почвената повърхност, бързо ще изсъхнат.

Дайте на растенията достатъчно място

Не се изкушавайте прекалено много от щандовете в градинския център и не купувайте твърде много растения. Те имат нужда от място, без значение дали ги садите в дворове, градини, или в парници. Ако поставите младите растения твърде близо едно до друго, не всички ще оцелеят или, ако го направят, ще се нуждаят от по-често поливане и тор.

Претъпканите растения също така са по-податливи на болести. Обикновено етикетите на семената и луковиците ви казват колко място им е необходимо.

Бъдете нежни с новите растения

Ако премахнете нови растения от саксиите им, като издърпате стъблата им, вероятно ще ги счупите или натъртите. Вместо това, леко стиснете страните на саксията и я обърнете с главата надолу, като използвате другата си ръка, за да хванете растението, докато се изплъзва. Или поставете саксията върху твърда повърхност и натиснете отстрани, докато я въртите. Отново, растението трябва да се изплъзне, когато обърнете саксията.

Планирайте предварително вашия дизайн

Преди да започнете да копаете, помислете за голямата картина на вашата градина. Поставете всички луковици и млади растения първо на повърхността на почвата и ги преместете, докато не сте доволни от подредбата. След това ги засадете.

Накиснете корените

Последното нещо, което искате, са сухи корени на вашите нови растения. Потопете добре корените на всяко ново растение, преди да го поставите в почвата. И се уверете, че дупката е по-голяма от кореновата топка, преди да се опитате да я вкарате в земята..

Корените на растението трябва да могат да се разпространяват без пречки, за да получат най-добрия шанс за изсмукване на влагата и усвояване на хранителните вещества от земята.

Етикет, етикет, етикет

За градинарите, които засаждат нещо за първи път, може да е лесно да забравят какво и къде са засадили. Отделете една допълнителна минута, за да напишете етикет за всяко растение (повечето растения, които купувате от градински център, идват с такъв) и да го поставите в земята до семената, луковиците или растенията, които сте поставили на съответното място.

Поливайте внимателно

Растенията са създадени така, че да живеят навън и да черпят естествена влага от земята, без да е необходимо ежедневно изкуствено напояване (освен ако не преминаваме през суша).

Като груб ориентир, пъхнете пръстите си на около два сантиметра в почвата около растението; ако е много сухо, добавете малко вода.

Бъдете решителни с плевелите

Важно е да научите рано, че плевелите са най-големият враг на градинаря. Редовно плевете и се уверете, че сте премахнали всичките им корени.

Забавлявайте се

Позволете си да експериментирате и да опитате нови неща. Ако осъзнаете, че сте засадили нещо на грешното място, можете да го преместите. Повечето растения и храсти, дори млади дървета, могат да бъдат изкоренени и презасадени.

Не се отчайвайте, ако нещо не се получава от първия път – нормално е. Най-важно е това занимание да ви носи удоволствие!

Съветите достигат до вас със съдействието на хипермаркет Sorbe.bg

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари