Томислав Дончев: Цената не е единственият проблем

0
Картел при горивата се доказва много трудно, смята Томислав Дончев
Картел при горивата се доказва много трудно, смята Томислав Дончев

"Цената не е единственият проблем, няма гаранция, че това, което е влязло в резервоара ви е за 10 лв.", това заяви вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев, който коментира в сутрешния блок на Нова Тв, темата на седмицата „Горивата“. Той уточни, че Комисия за защита на конкуренцията е стартирала още на 30 юни секторен анализ, поискани са данни от всички дружества, които произвеждат, внасят и продават.

Дончев даде един разбираем пример със собственици на 2-3 малки бензиностанции. Съществуват два сценария за поведение, твърди той: бензиностанцията да се бори за по-голям пазарен дял, продавайки с 5 стотинки по-евтино гориво спрямо цената на другите: "В един момент можете да си направите изчислението кога ще спечелите повече - когато имате малко по-висок пазарен дял, продавайки по-евтино, или със същия пазарен дял, продавайки на цената на всички останали -  и така сметката ви излиза". 

Картел при горивата се доказва много трудно, смята Томислав Дончев: "Пазарът у нас е малък като обеми и  относително малък като брой и грачи не можем да се сравняваме с големите пазари." 

Същевременно, вицепремиерът посочи, че държавата не определя цените на дизела и бензина и не ги продава: "Пазарът е автономен и той би трябвало да казва каква е цената". 

Според него, ако държавата иска горивата да са по-евтини, то трябва да намали данък добавена стойност (ДДС) и акциза.

На въпроса защо цената на петрола на световните пазари пада, а горивото у нас не поевтинява, Дончев отговори: "Преди петролът да бъде купен и от него да бъде произведен бензин или дизел, минава един период от 20 дни. При динамичен и остър пазар всеки търговец би трябвало да се бори да привлече повече клиенти, но в България това не се случва."

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари