Експерт: Цените на горивата ще се повишат

0
Прогнозите на ОПЕК+ обаче са за увеличение до края на тази година
Прогнозите на ОПЕК+ обаче са за увеличение до края на тази година

Прогнозите на ОПЕК+ обаче са за увеличение до края на тази година

Отново разместване в цените на петрола. Само за седем дни стойностите на един барел сорт "Брент" преминаха от над 95 долара, до днешната цена - 86 долара.

Прогнозите на ОПЕК+ обаче са за увеличение до края на тази година. В организацията на страните-износителки на петрол членуват 23 държави. Причината за сегашното разместване на цените е решението на Саудитска Арабия и Русия да намалят дневното производство на петрол, за да повишат цената на международния пазар.

Според експерти ефектът от решението на Саудитска Арабия и Русия да намалят дневното производство ще стигне до България, ако цените се повишат до 100 долара, предаде NOVA.

“Със сигурност ще се отрази, особено ако стигне до нива около 100-105 долара за барел, което поне за момента е трудно постижимо, но е напълно възможно, защото нека все пак видим как ще тръгне отоплителния сезон. Ако зимата е студена, ще са по-скъпи горивата”, заяви Светослав Бенчев.

Допълват, че ако покачването е плавно и се наблюдават и спадове в цената, промяна у нас няма да има. Но успокояват, че дори да има - оскъпяването няма да е драматично.

“Как ще се отрази на нашите колонки - както и досега се е отразявало - ще има известно повишение в цената. Не много, разбира се, защото просто суровината не е такава огромна част, която да може да окаже някакво влияние до феноменални стойности”, допълва Бенчев.

Според анализатори решението на двете държави е опит да се упражни контрол върху пазара. А Саудитска Арабия може спокойно да си позволи да диктува цените на петрола.

“Това просто е един щит от тяхна страна, че цената на петрола няма да се понижи твърде много и това съответно да засегне техните приходи”, обясни експертът.

“Контекстът е очевидно опит за контролиране на пазара от тяхна гледна точка чрез поддържане на изкуствено висока цена. Оттам нататък цената върви нагоре. Това е и опит за политическо влияние, тъй като на Русия ѝ трябват пари, за да поддържа войната”, заяви Любомир Стефанов.

Именно ситуацията на Русия повдига повече въпроси за намаленото производство. Някои международни анализатори подозират и скрита мотивация зад решението на Москва.

“Друг е въпросът дали е проверимо, когато Русия декларира, че ще намали дневното си производство. То произтича от проблема дали и какво произвежда Русия, колко и към кого изнася. И от там - каква е цената. За тях, естествено, по-скъпо е по-добре”, допълни Стефанов.

Очаква се Саудитска Арабия и Русия да задържат намалението поне до края на тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари