Цената на горивата плавно нараства

1
Трудно може да се прогнозира докога цените ще останат стабилни, коментират експерти
Трудно може да се прогнозира докога цените ще останат стабилни, коментират експерти

Трудно може да се прогнозира докога цените ще останат стабилни, коментират експерти

С между 3 и 9 стотинки са поскъпнали горивата на дребно у нас за последния месец, показва проверка на цените по бензиностанциите. От Българската петролна и газова асоциация предупреждават, че ръстът на горивата ще расте заради завишените изисквания на Европейския съюз за използване на алтернативни и биогорива. От бранша предупреждават, че страната ни трябва да вземе мерки, за да не се стигне до шокови промени в цените.

Цените на горивата в момента са се стабилизирали, но трудно може да се прогнозира докога смятат от бранша, съобщава БНТ.

"Това, което най-генерално можем да кажем е, че се върнахме се в свят, в който всяко едно геополитическо събитие оказва влияние върху цената на горивата", каза Светослав Бенчев.

За последните две години цената на най-масовият тип бензин А 95 е варирала между 2,63 и 2,66. При дизела промяната е по-голяма като разликата в цените е около 10 стотинки. С още толкова може да поскъпнат горивата, ако не бъде включен транспорта в енергийната стратегия на България. Според изискванията на Европейския съюз страните членки постепенно трябва да заменят класическите горива с био и въглероднонеутрални.

"Трябва да бъде изградена необходимата инфраструктура, трябва да бъде изяснено кои ще бъдат горивата, които ще бъдат сто процента въглероднонеутрални, изключвам електроенергията, там нещата горе-долу са ясни, защото съществува необходимата технология", добави Светослав Бенчев.

От асоциацията са изчислили, че ако не бъдат взети мерки навреме, горивата у нас ще поскъпнат рязко. Два са по-евтините варианти към преминаване на по-ниско емисионни горива.

"Бързо и без почти никакви инвестиции сериозни може да се направи съвместна преработка на биосуровини с минерални суровини, което се прави в редица западни държави", отбеляза Венелин Маринов.

"България все още е много чувствителна на тема цени и енергийнобедните представляват съществен дял от българското население така че пропан-бутана и неговите много имена известен и като автогаз, може да бъде една много добра алтернатива за преход в следващите десет години", заяви Мая Благоева.

От БАН имат проучване и за производство на биодизел от водорасли. Оказало се обаче, че той би струвал много скъпо заради цената на суровината, така че все още не е решение за страна като България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари