Тол камерите вече са вързани с КАТ

5
Пращат снимки на джигити. Ще мерят средната скорост на автомобилите
Пращат снимки на джигити. Ще мерят средната скорост на автомобилите Снимка: Getty Images

Пращат снимки на джигити. Ще мерят средната скорост на автомобилите

Тол камерите вече са свързани със системата на КАТ и служителите на реда виждат нарушителите. Това заявиха от пътната агенция, собственик на камерите, чиято основна цел е да следят за електронни винетки и тол такси, но скоро ще засичат и средна скорост от камера до камера, съобщи „Телеграф“.

„И в момента данни за скоростта на автомобилите се изпращат към МВР. Те дават информация за движението на автомобили и потенциалните нарушения на скоростта“, казаха от агенцията. Оттам обясниха, че единственото, което остава, за да могат камерите да се използват за административни наказания, е да бъдат сертифицирани от Българския институт по метрология. Проектът вече е на етап замервания и изпитвания на камерите от експерти на БИМ.

Според експерти за разлика от радарите на КАТ системата за средна скорост не засича скоростта на движение на автомобилите, а я калкулира. Това става чрез съпоставяне на времевите моменти, в които дадено МПС е снимано от две последователни камери в даден пътен участък. Например, ако две камери са разположени на 50 км една от друга, а ограничението на скоростта в участъка е 140 км/ч, то електронен фиш ще получат собствениците на всички автомобили, преминали разстоянието за по-малко от 21 минути и 25 секунди.

Както вече съобщихме, за да заработи системата, е необходимо и изменение на Закона за движението по пътищата, където към момента не е предвидено КАТ да може да глобява по данни от устройства на други институции. Предстои гласуване на второ четене. Електронният фиш пък ще бъде преработен и вече ще включва две локации и часове на извършване на нарушението – преминаването край първата и край втората камера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    до 5
    Е тази няма да я хванат, но всички ли шофьори са такива тъпаци, да киснат някъде да чакат да им се изравни средната скорост, че да може да карат бързо с риск за живота си? То нали идеята да бързаш е за да стигнеш по-рано, иначе ползата е нула, а недостатъците са налице.
  • 0
    5
    Хахаха
    И ако тази кола има престой между двете камери а през останалото време се движи с превишена скорост как ще я хванеш а?
  • 5
    4
    Ура
    80% от пицаите са излишни. Време е за уволнения.
  • 4
    3
    рекет
    Тя ПРЕВЕНЦИЯТА и сега я няма, а като пуснат и тола... забрави.
  • 9
    2
    ББ
    В момента на всеки 30 км има по едн аполицейска коля с двама служители, 2-ра категория, които си джъткат по телефоните докато камерата от колата снима. Представете си това "изумително" изобретение до каква безработица ще доведе.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари