Токът в Германия вече е толкова евтин, че плащат на потребителите да го ползват

0
Предлагането ще изпревари търсенето и ще накара цените на тока да слязат под нулата
Предлагането ще изпревари търсенето и ще накара цените на тока да слязат под нулата

За някои хора е трудно да си плащат сметките за електричество. В Германия обаче има моменти, в които е обратното - електропроизводителите трябва да плащат на абонатите си да ползват техния ток.

Това и се очаква да се случи в края на тази седмица, като производството от вятърните централи в европейската държава ще достигне рекорд в неделя. По този начин предлагането ще изпревари търсенето и ще накара цените на тока да слязат под нулата, показват данни на Bloomberg.

Според прогнозата в неделя за първи път тази година стойността на електроенергията ще бъде негативна за цял един ден, не само за няколко часа. Предишният път, когато предлагането надвиши търсенето, беше през почивните дни непосредствено преди Коледа през миналата година.

Предлагането ще изпревари търсенето и ще накара цените на <strong class='keys'>ток</strong>а да слязат под нулата

Операторите в Германия са затруднени в балансирането между потреблението на абонатите и произвеждания ток заради нарасналото производство на вятърните централи.

Отрицателните цени означават сигнал за компаниите, които или трябва да прекъснат работата на турбините, или да платят на потребителите да го използват.

Прогнозата е, че сутринта в неделя производството ще надхвърли 39 190 мегавата, което се равнява на това, генерирано от около 40 ядрени реактора. Този обем е достатъчен, за да задоволи повече от половината търсене в Германия.

Делът на вятърните турбини достига една трета от всички инсталираните мощности в най-голямата европейска икономика към края на юни. А до края на годината те ще се увеличат с още 9%, твърдят от асоциацията на компаниите в индустрията BWE.

В днешно време вятърните централи осигуряват около 10 на сто от електричеството в Европа и се очаква техният дял да продължи да расте, след като технологията поевтинява. В същото време стойността на тока от вятърни турбини, която преди беше една от най-високите, ще намалее със 71 на сто през следващите две десетилетия.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари