Тодор Тагарев ще участва в Срещата на върха на НАТО

0
Министърът на отбраната ще бъде придружаван от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов
Министърът на отбраната ще бъде придружаван от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов Снимка: МО

Министърът на отбраната ще бъде придружаван от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли като част от делегацията, водена от министър-председателя на Република България академик Николай Денков.

Срещата на върха се провежда в критичен момент за трансатлантическата сигурност. Във Вилнюс ще бъдат предприети следващи стъпки, които да надградят решенията, свързани с адаптацията на Алианса и засилването на възпиращия и отбранителен потенциал. Очаква се да бъдат взети и ключови решения по издигане на политическите отношения НАТО-Украйна на ново стратегическо ниво и продължаване на практическата подкрепа за страната., съобщиха от Министерството на отбраната.

Форумът ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет, посветено на засилването на потенциала на Алианса и политическата и практическа подкрепа за Украйна. Централно място в дневния ред ще заеме и въпросът за приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP), при който инвестирането на 2% от БВП ще бъде минимална основа, а не таван.

Срещата ще продължи с паралелни работни заседания във формат „министри на външните работи“ и „министри на отбраната“. Министър Тагарев ще обсъди със своите колеги ключови въпроси, свързани със засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса.

През втория ден от форума ще се проведе работна сесия във формат „държавни и правителствени ръководители“ с участието на Швеция, Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия и ЕС, на която ще бъде обсъдена глобалната среда за сигурност и засилването на сътрудничество със сходно мислещите партньори.

Срещата на върха ще завърши с учредително заседание на трансформираната и надградена в Съвет НАТО – Украйна досега съществуваща Комисия НАТО – Украйна. Форумът ще даде възможност на страните-членки и Украйна да обсъдят въпроси на сигурността като равни партньори, което е свидетелство за издигането на политическите отношения на ново стратегическо ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    ...
    Мизерника не издържа да остане назад неосниман от мисирките и гаранция ще издриска нови говна за подкрепата на украйна.
  • 11
    3
    Магарев е...
    Прокажен педераст! Пожелавам му да мре в лайна, още тази нощ!
  • -13
    2
    До 1
    А ти бе ,червен призерватив, в РАЯ ли ще отидеш ! Бре ,че религиозен комунист ?
  • 15
    1
    Sтанко
    Тоя е мизерник! Душата му е в ада от сега ... и си го знае!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари