Тодор Тагарев: Основното събитие за тази година е войната в Украйна

0
Проф. Тагарев смята, че благодарение на Украйна към момента няма заплаха войната да се разпростре и в други страни
Проф. Тагарев смята, че благодарение на Украйна към момента няма заплаха войната да се разпростре и в други страни Снимка: БГНЕС

Проф. Тагарев смята, че благодарение на Украйна към момента няма заплаха войната да се разпростре и в други страни

"Основното събитие на 2022 г. е началото на мащабната руска агресия в Украйна. За всички това е събитието, което има най-важно влияние. Тази война въздейства по много начини на нашия живот“, това каза бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в ефира на NOVA.

Той заяви, че хибридната война, която Кремъл развива успешно в последните години има за цел да разбие единството в Европа в демократичния свят.

Тагарев обясни, че канцлерът Шолц и президентът Макрон се опитваха да покажат на Путин, че мирното развитие е по-доброто за него. Той допълни, че американците още от октомври миналата година са имали много надеждна информация, че Кремъл ще започне тази война. „Кремъл не успя да разцепи единството в Европа, с някои малки изключения, към които трябва да причислим Унгария и в някаква степен и България“, заяви Тагарев.

Той изрази надежда, че "с решението на НС за оказване на военна помощ на Украйна България ще застане на страната на демократичния свят, ще подкрепи Украйна и правилата, по който трябва да съществува света".

Тагарев заяви, че България в международни формати никога не се е противопоставяла на взимането на общи решения по въпроси от стратегическа важност, но вътрешно имаме голям разнобой. „Това е успех на кремълската политика“, бе категоричен той.

„Нищо от решението на предния парламент за подкрепа на Украйна не се реализира - нито ремонт на военна техника, нито някоя от другите точки. Причината е разминаването в управляващата коалиция. Със служебното правителство нещата станаха още по-зле“, каза Тагарев. Той допълни: „В началото на работата на настоящия парламент се взе решението за военна помощ. Служебното правителство бави тази помощ.“

Бившият военен министър каза, че основната причина все още да загиват хора в Украйна е, че Русия разполага със значително превъзходство на артилерийска огнева мощ. „Според мен помощта би трябвало да бъде предоставяне на боеприпаси от големите калибри, артилерийски снаряди, снаряди за ракетни системи за залпов огън, зенитно – ракетни комплекси. Бавейки и засекретявайки своето предложение, изпълнителната власт блокира по-нататъшното развитие каква помощ можем да окажем“, каза той.

Тагарев бе категоричен, че тезата да не помагаме на Украйна съответства с целите на Кремъл. Той обясни, че оказването на помощ на Украйна ще помогне на страната да се защити от руските атаки, а Русия понесе загуби.

Имаме страна – агресор и страна – жертва на агресор. Помагайки на жертвата на агресия не е само морален императив, но е и в наш стратегически интерес, защото за европейската сигурност е много важно Украйна да удържи на руската агресия, да възстанови териториалната си цялост. Това ще е трайно решение и за нашата сигурност. Всяко друго междинно решение, отстъпление на Украйна ще означава разрушаване на международната архитектура за сигурност, по-голяма заплаха за нас, необходимост от по-сериозни инвестиции в отбраната и въоръжените сили“, бе категоричен Тагарев.

Той обясни, че „НАТО е много солиден съюз, който съществува над 75 години, който се е доказал във времето и който е абсолютно адекватен на съвременните изисквания“. Тагарев допълни, че не е случайно, че Финландия, след 80 години неутралност, и Швеция, след два века неутралност, потърсиха гаранция за своята сигурност в НАТО.

По повод твърденията, че България е унищожила оръжията си и няма армия заради НАТО той каза: „В изпълнение на договора за Обикновените въоръжени сили в Европа се наложи България и други страни да унищожат част от своята военна техника. Тук НАТО не е фактор. Това е антизападна, антиевропейска пропаганда, която бие срещу нашите национални интереси.“ Той напомни за изказванията, че „Крим е руски“ и „Кремъл е започнал специална военна операция“.

Тагарев смята, че България започна процеса по възстановяване на статута като достоен и отговорен член на НАТО и ЕС. „Много зависи дали ще имаме редовно правителство или ще продължат служебните правителства да управляват“, допълни той.

Интензивността на военните действия не е намаляла, посочи той. „Възможно е януари да станем свидетели на още по-голяма интензивност“, допълни Тагарев. Бившият военен министър сподели, че е прочел анализ, в който се казва, че за два дни руската армия е изстреляла толкова артилерийски снаряди, колкото притежава изобщо британската армия. Руската армия дава по 10 000 жертви на месец", посочи той.

Ако армията на Украйна продължава да получава подкрепа няма как да не победи, каза Тагарев. Той поясни, че е трудно е да се прогнозира кога ще приключи войната. Според него има вероятност войната да продължи дълго, но съществува друга вероятност: загубите на руската армия, санкциите, които са наложени да окажат влияние на способността на Русия да воюва. „Ако това се съчетае с вътрешни противоборства в Кремъл може властта да бъде поета от хора, които биха потърсили мирно решение“, изрази надежда той. „Проблемът е, че тези които евентуално ще сменят Путин ще бъдат още по-големи националисти, но като нови хора може да са по-склонни на вариант за преговори“, анализира Тагарев.

Украйна може да започне преговори за мир, когато има индикации, че има възможност за международни гаранции за пълно освобождаване на всички окупирани територии“, продължи той.

Проф. Тагарев смята, че благодарение на Украйна към момента няма заплаха войната да се разпростре и в други страни. По отношение на използване на ядрено оръжие той е на мнение, че има разбиране в Кремъл, постигнато чрез серия от сигнали от западните страни, основно от САЩ, че няма да има използване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари